Fotó: MTI
Fotó: MTI
Hirdetés

Nagy Blanka – tét nélkül a hatalomnak beszólogató, csúnya szavakat alkalmazó, DK-közeli diáklány – elhíresült egy fotóval, ahol egy széken ül, és a combjai közt kilátszik a bugyija. (Villant, mondaná erre a haladó szellemű modern ember, aki a bulváron nőtt fel. Ám a jó magyar ember inkább ezt mondaná: „Majdnem kilátszik nekije a csúnyája. Szögény…”)

Nagy Blanka – biztos háttérrel rendelkező, tét nélkül a hatalomnak beszólogató, csúnya szavakat alkalmazó, DK-közeli kiscsaj fotója bejárta a világot. (A modern, haladó szellemű, bulváron felnőtt ember így fogalmazna: „Felrobbant tőle az internet”. A rendes, régimódi ember viszont ezt dünnyögné a pipája mellől: „Ország-világ szégyönére mindenki láthassa, miféle perszóna ő…”)

És most ezt a Blankát hirtelen elkezdték sajnálni nemcsak a libsik, akik akasztanának, ha valakinek más a nézete, de az „igazi konzervatívok” és a „polgári újságírók” (értsd: az unalmasság és középszerűség hívei) is, hogy jaj, szegény. Ezt nem kéne. Csak egy gyerek. Meg ez nem „szakma”. Ésatöbbi…

(Megjegyzem, a hatalomnak való beszólogatás akkor volt hiteles, amikor egy negyvenfős koncerten elhangzott mondatért három év letöltendőt szabott ki az emberre a Kádár-kori bolsevik vészbíróság.)

Én nem értem ezt a Blanka-dolgot, meg hogy valakit nem lehet szidni, mert fiatal. Két eset lehetséges. 1. Ő gyerek, akkor meg hallgass a neved, és ne szólj bele a felnőttek dolgába, írd a leckédet. 2. Felnőtt, akkor meg úgy bánnak veled, mint egy felnőtt közszereplővel, és állnod kell az ütéseket. Ez olyan, mint az afrikai éhező esete, aki egyenrangú ugyan, de meg kell helyette oldani az életét, támogatni kell, és gyámkodni kell felette. Ha egy húszéves srácokból álló zenekar gitárosa elrontja a szólót, és részegen leesik a színpadról, akkor a zenekart megdobálják, és mindenki rajtuk röhög. Nem értem Nagy Blankának – csúnya szavakat alkalmazó, DK-közeli diáklány – miért járna több védelem, mint a True Steel zenekarnak a Heves megyei hard rock fesztivál zárónapján.