Hirdetés

A világsajtót néhány nap alatt bejárta az a rémisztő hír, amit először néhány környezetvédelmi aktivista tett közzé: a Föld 1675 kilométer per órával forog a tengelye körül. De ami még ennél is rettenetesebb: 30 km/másodperc, vagyis 108 000 km/óra sebességgel kering a Nap körül. Amíg tehát Greta Thunberg befonja a copfját, a Föld eljuthatna Londonból New Yorkba.

Amikor ezt megtudták, az emberek ijedtükben megkapaszkodtak az ágyuk szélében, és nem mertek felkelni. A 90 éves perui Dolores néni lett az általános rettegés arca, aki a Facebookon adott hangot aggodalmainak: nem akarja, hogy a koporsója majdan kirepüljön a világűrbe a centrifugális erőtől. Tegyenek valamit a politikusok, mert ez így nem maradhat!

Néhány szélsőjobboldali orgánum közölt ugyan forgásszkeptikus cikkeket, miszerint aki iskolába járt, az már évtizedek óta tisztában lehetett a Föld hihetetlen gyors haladásával, de ezeknek az írásoknak a szemlézését a Google keresője letiltotta.

A közvélemény nyomására összeültek a világ vezető politikusai. Német, francia, holland felszólalók ecsetelték, mennyire el fogunk szédülni ebben a borzalmas forgásban. A szervezetünk ezt egyszerűen nem bírhatja ki. Különösen a csecsemőkre, idősekre és a kutyákra veszélyes. Az utolsó órában vagyunk, hogy lelassíthassuk a Föld forgását, mielőtt mindannyian begolyózunk.

Az ENSZ felszólítására a kormányok vállalásokat tettek, mennyivel tudnák a maguk helyén lassítani a keringést vagy a forgást. A Szabadság hídon Cseh Katalin és Donáth Anna hátukat egymásnak vetve szorították a híd vastraverzét, ezzel néhány milliméter per órával csökkentve a sebességet. Tordai Bence a parlamentben „Mit tesz Orbán a Föld megállításáért?” című interpellációját egy forgószékben pörögve adta elő.

Az EU forgás- és keringésügyi szakbizottsága rövid- és középtávú ajánlásokat fogalmazott meg. Egyelőre kötelezővé tették mindenkinek a bukósisakot, amit egy német cég gyárt, és EU-s támogatásból lehet pályázni a beszerzésére.