Nem a paparazzik, hanem személyesen a sellő, vagyis a sellőt játszó Tüttő Kata tette föl a mit tudom én, mi a fenére önmagát, amint egy szép ló hátára kapaszkodva, segedelmével úszik a tengerben. Nem drótszamáron közlekedik, mint a főnöke, nem is a benzinfüstös, poros Nagykörúton, hanem a tengerparton.

Hirdetés

Nagy ötlet. Ez az első valamirevaló eredeti kitaláció, figyelemfölkeltő megnyilatkozás, amit az ellenzék eddig ki tudott magából erőlködni. Mert unalmas, lapos, szellemtelen és agykoldus ez az ellenzék. Tüttő magas pozícióban lévő ellenzéki politikus, hiszen a lovával küszködő vízi sellő mégiscsak főpolgármester-helyettes, ami csak azért nem túl nagy rang, mert ellenzéki köztisztviselő főfunkcionáriussal Dunát lehetne rekeszteni.

Tüttő Kata fürdőruhában ficánkol egy tengeren úszó ló hátán. Ez már önmagában is nagy ötlet, ismétlem. Nekem tetszik. És ez a többdiplomás, több nyelven tudó Tüttő Kata is. Akárhogyan van, az ötletet ő minősíti.

Cicciolina pucérkodva került be az olasz parlamentbe. Nem lovon, hanem önmagát gátlástalanul megmutogatva. És melleinek (politikusi erény?) olyan közönségsikere volt, hogy hazánk lánya elbódította a talján szavazókat. Olasz barátaim ízlésük és humoruk dicséretére, némi öngúnnyal küldtek nekem postán egy nagyon nagy méretű albumot, amelyben a dús keblű leányzó aktképei sorjáznak.

Máskülönben, az óriás képzőművészeti albumokra asszociálva, megemlítem, mert már másutt meg nem írhatom (kifutok az időmből), hogy egyetemistakori kedvencemet, Piero della Francescát többször is meglátogattam Itáliában, s az arezzói három falat betöltő freskója előtt elmerültem a mű szépségében. Majdnem akkora méretben vettem meg az arezzói freskókról szóló kiadványt, mint Ciccio­lináé volt. És amit a valóságban nem vettem észre, azt megláttam vénségemre az óriás albumban. A kápolna méretű szentélyben az oltártól jobbra: részlet a keresztet cipelő segítőkről, s az egyiknek kilóg a skrótuma a gatyaszerűségből a nagy erőlködéstől.

Borzalommal gondolok arra, hogy a krumpliszsákot cipelő Jakab Péter meg ne erőltesse magát ennyire, mert amilyen gyügyülék az ellenzéki szavazó, e látványtól (amitől normális ember okádna), képes miniszterelnöknek megválasztani.

Mert ugyan miért tette föl a világhálóra Tüttő Kata az ő lovaglását? Amiért Jakab Péter a krumplisat, Fekete-Győr meg a Parlament előtt a karácsonyi, szegény gyerekeknek szánt szánkókat tördelte. Kínjában az ellenzék celebeszközökhöz folyamodik. A létező legrosszabb, ami érheti az magyarságot. Mert nem az a fontos nekik, hogy az ország dolgát előbbre vigyék, hanem az, hogy kitűnjenek végre a jelentéktelenség katyvaszából. Ezért celebeskednek.

Nem akarom megsérteni híres-hírhedt celebjeinket, Győzikét például, hogy ezekhez a gyönge teljesítményt nyújtó, buggyant agyú ellenzékieket hozzájuk hasonlítom, de elhallgatásom a valóságon mit sem változtatna.

Azt soha nem fogom megérteni, hogy Piero della Francesca miért részletezett ilyen kínosan-aprólékosan egy nemi szervet. Mégiscsak a templom főhelyén, a szentélyben látható öt és fél évszázada. Még ha nehezen észlelhető is. Feledhető epizód. De ezek a szöröncsétlen ellenzékiek mit erőlködnek szakadásig celebeskedésükkel?

Korábban írtuk