A nagy sportolóról sportpályát neveztek el. De ez érthető is. Teljesen természetes, hogy akik a sport területén kiemelkedőt nyújtanak, azokról a nemzet megemlékezik. Nálunk, Magyarországon is így van ez: megépült a Papp László Budapest Sportaréna vagy Puskás Aréna is például.

Berlinben is egy híres és nagy sportoló nevét viselheti egy sportpálya. Igen, a legendás német sportolóról beszélünk, George Floydról. A német fővárosban egy sportközpontban hat pályát neveznek el a rasszista és szélsőséges erőszak áldozatairól. Az egyiket éppen Floydról.

Hirdetés

A Berlin-Moabit stadion pályáinak új nevéről a Berlin-Mitte kerületi közgyűlés döntött a baloldali frakció kérésére, miután a Berliner AK 07 sportklub kezdeményezte.

Mondjuk nem német, de ott az nem számít. A németek 1945 óta elnézéskérésben vannak, és ez biztos a vezeklés része. Vagy pedig halál komolyan gondolják, és az még rosszabb. De amúgy – próbáljunk igazságosak lenni – a dolog jogos. Ha maga Floyd nem is volt sportember – a várandós nőket késsel szurkálás jelenleg nem számít olimpiai sportágnak –, hatására fellendült a sportélet, lévén megdőlt a lapostévével és márkás ruhákkal való akadályfutás, a Molotov-koktél-hajigálás, valamint a rendőrautó-gyújtogatás eddigi rekordja. És a kirakatbetörési kedv is roppant mód megélénkült, mely tevékenység igen rokon a diszkoszvetéssel meg a súlylökéssel, hiszen betontömböket szoktak a művelethez használni, úgyhogy minden bizonnyal centiméterekben mérhető a feketék bicepszének vastagodása.

Kérdés, hogy vajon Szögi Lajos-stadion vagy sportpálya épül-e Berlinben? Határozott-e erről valamit a baloldali frakció? Aggódunk, hogy ez nem valószínű, hisz tudjuk, hogy a rasszizmus áldozata csak színes bőrű lehet. Ha fehért ölnek meg, vernek agyon, az illető biztos náci volt.

Ez így haladó, etikus és legfőképp sportszerű. Ha már a sportot meg a sportszerűséget feszegetjük ugyebár a nagy sportolóról elnevezett stadion kapcsán.

Korábban írtuk