A két hölgy okos volt, mert hazánkat közép-európai országként tárgyalták. Ennek kapcsán került szóba Mednyánszky László magyar festőművész és a szlovákok. Megtudtuk, hogy a szlovákok nagyvonalúan fölajánlották a magyaroknak, ne tartsuk Mednyánszkyt szlováknak, se magyarnak, legyen közép-európai művész. Eddig ők ellentmondást nem tűrő, agresszív határozottsággal állították, hogy „Mednansky” szlovák, a magyarok, akiket illet, betojva suttogták, hogy talán mégsem. Úri gesztusnak szánták szlovák barátaink ezt a közép-európai megjelölést. Aminek akadt magyar, aki örült.

Eszembe jut az az alapvicc, amikor a tanító néni jobbra állítja a flamandokat, balra a vallonokat, Móricka középütt marad és megkérdi: hát a belgák hová álljanak?

Persze a fél országot közép-európainak lehetne minősíteni, amitől a Magyar Narancs-virágos Bozóki András Magyar Kulturális Örökség „védelmi” miniszter boldog lehetne, hiszen a „magyar” fogalomkört ki lehetne iktatni a köztudatból.

Ha egy szlovák műtörténész nagyvonalúan fölajánlja, hogy egy magyar festő, egye fene, ne legyen szlovák, hanem közép-európai, hülyének nézi-e a magyart?

A múltkorjában írtam arról, hogy a Kecskemét környéki tanyákon nincs villany. Számítások szerint 150-200 millióért meg lehetne szüntetni ezeket a középkori állapotokat, nemcsak az ország, hanem Európa közepén. A legújabb hírek szerint az illetékes elvtárs menesztette a MÁV főnökét, föltehetően rossz munkája miatt. Százötvenmilliós végkielégítéssel. Tény és való, hogy a MÁV is katasztrofális helyzetben van, mint minden hazánkban. A magyar ezt is, azt is zokszó nélkül tudomásul veszi. Kérdésem: hülyének nézik-e a magyart?

A közlekedés rohamosan romlik. Már nemcsak az utak járhatatlanok, a buszok kigyulladnak, a trolik ráznak. Mit csinál Demszky? Mit művel Aba Botond? Hatalmas jutalmakat vesz föl. Hülyének nézik-e vajon a pesti embert? Bizonyára, sőt okkal, hiszen javul a koalíció megítélése a közvélemény-kutatók szerint.

Azt már tudjuk, hogy egy ötvenhatos vérbíró özvegyével együtt tulajdonolja Gyurcsány-Apró-Dobrev-klán a kastélyszerű villát, de azt még nem, hogy a vérbíró hogyan jutott hozzá annak idején?

Horn Gyula teljesen normálisnak tartja azt, hogy két milliárdos vezérli a szocialista (munkás-paraszt-értelmiségi) pártot. Mire a mafla magyar azt mondja: na és? Hát Friedrich Engels nem sokszoros milliomos volt-e, a munkásosztály ideológiájának, a marxizmusnak az egyik megalapítója és támogatója? Gyurcsány meg Kóka egy-egy magyar Engels. Kérdésem változatlan.

A vasárnap reggeli krónikában Horn Gyula nyilatkozott. Å? okos ember, s nem finnyás. Megragadta az alkalmat, hogy propagandát csináljon a baloldalnak. A naiv jobboldali azt hitte, na most beolvas Gyurcsánynak. Nem tette, mert őt és társait is köti a pártfegyelem. Sőt, mentegette azt, aki félrenyomta őt és elvbarátait. És sokan vannak, akik szentírásnak vélik kijelentéseit. Kétségtelen, a legzseniálisabb mellébeszélő. Ebben profi. Ha tőle kérdeném meg, nekem azt mondaná, nem hülye a magyar, magában viszont azt, hogy te is hülye vagy, ha őszinte választ remélsz tőlem.

A máskülönben okos kérdező kérdez, a máskülönben rendíthetetlen politikus válaszol. Mellé. És az udvarias jobboldali kérdező nem mer rápirítani a sumákolóra. Miért? Miért van betojva mindig a nemzeti oldal?

Már meg sem kérdezem, hülyének nézi-e Horn Gyula a magyart, de azt kijelenthetem, hogy a mutatványos nyugdíjemelő és pörköltszaporító Gyurcsány biztosan. És félő, hogy neki van igaza.