Egyetértek. A nemzeti sajtó nemismerése valóban a töppedt tudatlanságban való megrekedést jelenti. A "mi oldalunk" olvasói jóval tájékozottabbak, mert ha tetszik, ha nem, kénytelenek megismerni a pártállami hagyományokat továbbéltető baloldali sajtópropagandisták közleményeit. Rádió, tévé, ingyenes újság reggeltől másnap reggelig ontja a sódert, mintha nem is lett volna rendszerváltozás.

A 168 Óra is csak úgy tesz, mintha… Holott ma is az 1989 előtti egypártrendszerű hagyományokat folytatja. Tendenciózusan idézget, mint hajdan azt munkatársi gárdája a nyugat-európai sajtóval tette, még a lap megszületése előtt. Sugalmazza, hogy olvasói minő averzióval közeledjenek a "mássághoz", szájukba rágja, miként kell vélekedniük.

A tíz idézet közül egyetlenegy vétetett a Demokratából. Az is tőlem, a Szókimondó rovatomból. Már önmagában leleplező, hogy mit nehezményeznek: "Nyolc évtized után is nyomaszt Trianon – írom. – Mondhatni azt is, 1920 után Magyarország, a Kárpát-medence, Európa, sőt a világ majdnem minden baja ide vezethető vissza."

"A szerk." aláírással pedig így zárja a szemlézést: "Az utolsó oldalt átmenetileg bezárjuk. Látleletet kaptak itt a jobboldal sajtóvehemenseinek teljesítményéről. Az elmúlt hetekben felmérhettük, kevés a remény arra, hogy a nívó javul, a szólam kiegyensúlyozottabb lesz, a hang emberségesebb. Elfogadhatóbb. Nem akarjuk magunk mérgezni/mérgelődésre késztetni olvasóinkat, így hát most egy darabig nem szemlézzük az odaáti sajtót."

E szándékuk remélem azt jelzi, hogy ezután Gyurcsány, Zuschlag, a Mancs, az ÉS meg a többi "odaáti" megnyilatkozó parfümös, rokokós, rizsporos finomságaiból fognak idézgetni.

De foglalkozzunk Trianonnal. A baloldal máig legendás humanistája, Lenin elvtárs is megmondta még életében, hogy a trianoni és a Párizs környéki békék rablóbékék voltak. Nos, azok, akik ma is ragaszkodnak Lenin ügynökeinek és terroristáinak megünnepléséhez, a lenini sarló és kalapács szimbólumokhoz, miért nem értik meg éppen ezt a lenini örökséget? Trianon lényegét? Azt, hogy a történelem menete összefüggések láncolata? Azt, hogy az egyik esemény nagy időbeli és térbeli távolságból is következhet a másikból. A nyugat-európai történetírás már felismerte régen, hogy a Párizs környéki békék előkészítették a második világháborút és annak következményeit. A gyarmati rendszerek kaotikus összeomlását és nem körültekintő, nem megfontolt felszámolását.

Visszaszűkítve a kört Európára, idézetem kifogásolói nem értik meg, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal népirtások nem következhettek volna be Trianon nélkül. Az európai zsidóság megharmadolása sem. De nincs Gulágra hurcolt közép-európai és Recsk sincs. A szörnyű és lényegében ma is tartó balkáni testvérháborúk. Nincs az a penetráns kobragyűlölet, amelyet Európa megannyi nációja egymás ellen táplál. Trianon nélkül nincs fehérterror, vörösterror, nincsenek kirekesztő törvények, numerus clausus, nincs kitelepítés, az ember elemi jogainak korlátozása az utódállamokban, nincsenek koncepciós perek. És nincsenek háromperhármas besúgások és utólagos meakulpák. Trianon Európa és a fél világ legrosszabb szellemeit szabadította ki a palackból. Trianon példát mutatott az erőszakos, igazságtalan békére, törvényesítette a törvénytelenségeket.

Nos. Erről szól az én inkriminált idézetem, ezért vagyok sajtóvehemens, ezért vagyok nívótlan, elfogadhatatlan és nem emberséges.

Mert hülyőkék vagytok, kedveseim. Még mindig nem fogjátok fel, hogy Trianon nemcsak Magyarországot sújtotta. Rászabadította a világra a nácizmust, a szovjet szellemet, s ez utóbbi maradékait őrzitek és ápoljátok ma is. De mit is tehetnétek? Kenyéradó gazditok, a magyar miniszterelnök a magyar parlamentben azzal henceg, hogy ő akadályozta meg a kettős népszavazás sikerét. Lehetséges és apró korrekcióját nyolc évtizedes inhumánus állapotoknak. Ti mind, baloldaliak, annak a Gyurcsánynak vagytok a lihegő mamelukjai, aki a legrosszabbat magánosította a szovjet szellemből az anyagi javak privatizációja mellé. Elképesztő, hogy azzal kérkedjen valaki a magyar parlamentben, hogy sikerült egymás ellen uszítania a magyarokat! Példátlan!

Persze az még elképesztőbb, hogy a baloldali írástudók nem ismerik fel felelősségüket a néphülyítésben, s nem a szakma erkölcsrendje szerint tevékenykednek, hanem egy posztszovjet eszmerendszer maradékainak népszerűsítésében jeleskednek. Ez szomorú és lehangoló.