De Eörsi István, verse tanúsága szerint, majd belehalt Sztálin halálába, amit csak azért említek, vagy ha úgy tetszik, hánytorgatok föl, mert ugyanez a liberális költő a most elsiratott pápa nemi szerveiről gúnyolódott. A másik meg a haldokló Antall Józsefet dehonesztálta. Sztálint a Lenin-mauzóleumból is kidobták azóta, Titót is megsiratták ugyan, de tízfelől összerabolt Jugoszláviája a legszörnyűbb körülmények között porlott szét, testvérmészárlások, nőgyalázások, gyermekgyilkosságok közepette.

Eltemettek életemben sok amerikai elnököt is, európai politikust is, más közismert alakot, üres csinnadrattával, de ki emlékszik rájuk? Én tudom, hogy ezekben az országos és világméretű megmozdulásokban a hisztéria jelen van, például azok kezelésre szorulnak, akik tíz órákat ácsorogtak vagy ücsörögtek Károly herceg és arájára várva a mostoha albioni időjárásban.

A pápa temetésére nem ez volt a jellemző. Mondják erre, hogy karizma, szuggesztív egyéniség varázsa meg minden. Ami valószínűleg igaz is. Talán még a cinikus posztliberális és álbaloldali politikusokra is hatott ez. A média viszont jól mondta föl a leckét. Van azonban egy őrült gyanúm, de van benne logika, hogy a baloldalnak kapóra jött a világméretű megmozdulás, mert szánalmasan pitiáner huzavonájukban az új köztársasági elnök személyének kérdésében cigarettaszünetet tarthattak. Egyre keserűbb szájízzel nézem a két baloldali pártot.

Az SZDSZ ragadozó mohóságát, amit titkolni sem tud, azt a prepotenciát, hogy alig-parlamenti létszámával rángatja koalíciós társát, és azt a gusztustalan szemforgatást, hogy Szili Katalint, a konzervatív ellenzékre hivatkozva akarja kigolyózni. Csak azért, mert Szili manifesztáltan gyakorló katolikus, és kiállt szánalmas marionett-miniszterelnöke ellenében is a kettős állampolgárság mellett. Az MSZP több mint gyatra férfiatlansága és sunyi megalkuvása a törpe párt akarata előtt, jobb- és baloldaliakban egyaránt émelygést és hányingert okoz.

Hát az is szánandó, hogy az MSZP miniszteri székeiben jobbára SZDSZ-hű miniszterek grasszálnak, hogy miniszterelnöke és elnöke SZDSZ-elkötelezett, de hogy már abban is engedni akarnak, ki legyen az elnök, ez már minden képzeletet alulmúl. Azt mondta a roppant rutinos diplomáciai okosságnak becézett sunyító Fodor Gábor, ha a Fidesz javasolná Szili Katalint köztársasági elnöknek, megszavazná az országos érdekű konszenzus jegyében. Az MSZP ostobaságára jellemző, hogy annyi engedmény után sem tudja áthajtani az ország többségének akaratával találkozó szándékát és a végén még az SZDSZ aprehendál, hogy lám-lám, az MSZP makacs koalíciós partner. Ehhez azért politikai hülyeség kell, hogy ezt is lenyeli.

No, de mi van akkor, ha föláll Pokorni a parlamentben és azt mondja: a Fidesz javasolja Szili Katalint a köztársasági elnöki székbe!? Nulla rizikó, hiszen ha az SZDSZ akarata érvényesül, annál még Horn is jobb lenne. Rengeteg szakértő van ebben az országban, aki mind a tévében nyilatkozik. És röhögni kell rajtuk, már a látványukon is. A csúcsot az a szakértő társaság produkálta, aki II. János Pál pápáról szakértett.

Azt kérdezte egy betelefonáló: miért legyünk mi magyarok hálásak a pápának, aki nem ment el Erdélybe és nem nevezett ki püspököt, magyart, a Felvidékre? Azt válaszolták, hogy a pápa nemzetek fölötti! Majdnem azt mondták, kozmopolita vagy internacionalista! Arról a pápáról, aki minden alkalommal hangsúlyozta az ő lengyel nemzethez tartozását, aki népben, nemzetben gondolkodott.

Sajnos a Vatikán adós maradt a fentebbi kérdésekkel, amelyeket nem illett volna elő sem hozni a friss gyász időszakában. Amit viszont nem tudok megbocsátani a Vatikánnak, hogy a kortárs katolicizmus legnagyobb alakja, Mindszenty, még ma sem szent. Holott a kor rákfenéje, a kommunizmus és előtte a nácizmus ellen is tiltakozott. És még valamit. Persze igaz a karizma, a személyes varázs. Csakhogy a pápa karizmája és varázsa a megélt keresztény hitéből eredt, az ő diadala és hatalma a keresztény szellem diadala és hatalma, de ezt kimondani sohasem fogja sem a baloldali média, sem a baloldali szakértők és politikusok hitványsága.