Rövid interjúban sikerült megszólítanom a miniszterelnök-jelöltté lett baloldali keresztény, liberálisan konzervatív, a nép egyszerű márki fiát, aki a többiek nevében is nyilatkozott.

– Az önök összefogás fedőnevű választási szövetsége a lehető legszélesebb politikai és személyi spektrumot kívánja lefedni. Jól értelmezem, hogy beletartozik mindenki, aki nem Orbán Viktor és minden, ami nem Fidesz?

Hirdetés

– Jól érti. Nem titkoljuk, hogy ebbe belefér akár az ördöggel való összefogás is.

– A mi nyelvünkben és kultúránkban az ördög a lehető legnegatívabb megítélésű lény, maga a gonosz megtestesítője. Ha tehát feltételezzük, hogy valaki még a leghitványabbnál is alább való, akkor az az illető már-már definiálhatatlanul rossz. Az önök hitvallása szerint ez lenne Orbán?

– Pontosan. Ez logikus – bólogatott komoly, megfontolt, érett államférfihoz méltóan a jelölt.

– No de mit is tett a jelenlegi kormányfő, hogy nála még a legrosszabb megoldás is jobb? Vajon tönkretette a gazdaságot? Eladósította az országot? Hazudott a népének és a nemzetközi hitelminősítőknek? Vagy éppenséggel nem csinált semmit, csak imitálta a cselekvést? Regnálása idején államcsőd keletkezett, és el kellett adni a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékát? Munkanélküliség sújtja az emberek tömegeit? Elszabadult a gáz és az áram ára, aljas uzsorakamatos hitelt vetetett fel családok százezreivel, megnyirbálta a nyugdíjakat? Idegen titkos­szolgálatokat juttatott bizalmas információkhoz? Megtagadta a világ legigazságtalanabb békediktátuma miatt a határainkon túlra szorult nemzettestvéreinket? Esetleg azonosíthatatlan robotzsarukkal lövette ki békésen ünneplő polgárok szemét? Ha ezeket megtette, valóban maga az ördög…

– Nem pontosan így… – hímezett-hámozott a plebejus márki.

– Van azonban egy politikus – folytattam –, aki mindezt megtette, s akivel maguk mindannyian mégis összefognak.

– Mit csodálkozik? Megmondtuk, hogy az ördöggel is összefogunk. Legalább ebben nem hazudtunk.

Korábban írtuk