Hirdetés

Hérakleitosz mondotta, hogy kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba. Karácsony Gergely azonban erre is képes, amikor Demszky Gábor nyomán homokos tengerpartot, azaz plázst alakítana ki a Duna pesti oldalának kövezett rakpartján. Az Országház térségében a főpolgármester kulturális programokat, kiállításokat, de mindenekelőtt tengerparti hangulatot ígér az augusztusi hetekben, és hogy a forgalomtól való időszakos lezárásokat később is megismételnék.

2003. augusztus 8-án különös látványra ébredtek a főváros XIII. kerületének lakói. Többször meg kellett dörzsölniük a szemüket, hogy valóban jól látják-e, ami ablakaikon kitekintve eléjük tárult. A kockaköves, gépjármű-közlekedésre is alkalmas rakpartot vastag homok borította, amelyen ládákba ültetett pálmafák lengedeztek.

Történt ugyanis, hogy a Plázs Kft. az orruk előtt próbálta tájidegen elképzelését megvalósítani. A magyarországi kezdeményező a 2001-ben alapított Atmosphere Kft. ügyvezetője, az egy francia cégnek is dolgozó Bér Beatrix volt. Az ötlet is Franciaországból származott, hiszen azt Párizs szocialista polgármestere már megvalósította. Vélhetően Medgyessy Péter jó francia kapcsolatai is inspirálóak lehettek, a miniszterelnök korábban a francia óriásbank, a Paribas magyarországi képviselője volt, 2004-ben pedig a francia Becsületrend főtisztje is lett. A rendezvény rangjának emelése érdekében a program egyik fővédnöke Dominique de Combles de Nayves, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete lett, míg kiemelt támogató a belga nagykövetség és a Brüsszel fővárosi régió. Természetesen nem felebaráti szeretetből. Az első héten a franciák, a másodikon a belgák kaptak meg minden lehetőséget az önreklámozásra.

Korábban írtuk

A budapesti közgyűlésben Schiffer János (MSZP) főpolgármester-helyettes állt ki a rendezvény mellett és terjesztette elő az anyagi támogatásáról szóló javaslatát. Az eredeti összegen emelt is Rusznák Imre, a kereskedelmi és turisztikai bizottság elnöke, mondván, hogy a befektetés úgyis megtérül, sőt Budapestnek jelentős anyagi hasznot fog hajtani, mivel az ötlet megvalósítása több francia turistát vonz majd a magyar fővárosba.

Ez a tényeket mellőző óhaj azonban csak óhaj maradt, a Plázs a rákövetkező évben is csupán a jelentős szponzori támogatásnak köszönhetően nem lett ismét veszteséges. 2005-ben már a területtulajdonos XIII. kerületi önkormányzatnak is elege lett az egészből, és nem engedélyezte a rendezvény megtartását. Indoklásában a környéken lakók nyugalmára hivatkozott, továbbá a 22 órai csendrendelet túllépésére. Egyértelművé vált, amit addig is mindenki tudott, hogy ilyen tevékenység nem lakókörnyezetbe való.

A plázs olyan tengerparttal határos, homokos területet jelent, ahonnan napozás után azonnal a hűsítő habokba vetheti magát az ember. Ez természetesen a Duna esetében lehetetlen volt az egymást követő hajóállomások és a mesterségesen épített kőfal miatt, de ha le is jutott volna valaki a vízhez, a folyó áradási sebességét és partrombolását gátló, nagy méretű tömbökön kellett volna átvergődnie, nem is beszélve a vízügyi hatóság tiltásáról és a folyó egészségre káros hatásairól. De akkor mitől plázs a vízhasználat nélküli vízpart?

Az arra kószálók számára napközben a céltalan lődörgés maradt az árnyék nélküli, tikkasztó hőségben. Tömegtájékoztatás címen eközben folyamatosan a helyszínről kacarásztak az RTL Klub tudósítói. A helyszínen a kora esti órákig lényegében semmiféle, a kis falusi búcsúknál változatosabb műsor nem volt, akkor viszont beindult a már említett, a környező lakosságot őrületbe kergető ricsaj.

A Plázs helyszínét természetesen lezárták a közlekedés elől, a forgalmat átirányították a felső rakpartra, ahol azonnal dugót okozott. Araszolás és megállás váltogatta egymást, a Plázsra igyekvő gyalogosok ez utóbbi idején igyekeztek átvágni a végeláthatatlan kocsisoron. Két év küszködés után a dunai plázs kimúlt, egymásra mutogató perek követték egymást. Legfőbb tanulság, hogy nem a valóságtól elrugaszkodott ötleteket kell megvalósítani, hanem a táj adottságaival összhangban lévő elképzeléseket fejleszteni. A Duna-parti alsó rakpart pedig csak akkor mentesíthető a forgalomtól, ha közlekedését nem hirtelen felindulásból módosítgatják, hanem megfontolt és körültekintő előkészítés után történő eltereléssel. Ráadásul Budapesten aligha van szükség a tengerpart hamis képzetének megidézésére, hiszen a városban számos, franciák és belgák által irigyelt fürdő biztosítja a hűsölést.

Karácsony Gergely, mint rövid városvezetői pályafutása alatt már annyiszor, ismét lukat rúgott. Elvetélt ötlete előtt tanulmányoznia kellett volna az eddigi dunai tengerparti rendezvények tapasztalatait, mert akkor nem kellene magyarázkodnia, és szokásához híven másra kenni a bajt, hogy visszavonulót fújhasson.