A korowai törzs életéről olvasgatok. Ez a népcsoport Nyugat-Új-Guineában, helyi nevén Pápuában él. Egyszerre avult, de ha akarom, nagyon is modern és haladó életmódot folytat. Zöldgondolat a köbön, semmi betonozás, semmi levegőszennyezés, a divattól elhatárolódnak, az áruházláncok akcióit sem kísérik figyelemmel. Természettudatosak, a vizeket nem szennyezik, s táplálkozásuk is haladó. Étrendjük paleó plusz emberhús, sok hagymával.

Hirdetés

Igen, ez a törzs emberevő. Nagyjából háromezren vannak, és igazság szerint nem baj, hogy ezt az életmódot nem űzik oly sokan korunkban. Az ellenségből, más törzsbeliekből való lakmározás valaha természetes volt a fehér ember által meg nem fertőzött vidékeken, és kérdés, hogy hagyományaikba, jogaikba való beavatkozás-e, hogy odament a csúnya fehér a papjaival és puskájával, és azt mondta, hogy ezt mostantól ne.

Igen, a gyarmatosítás. Amit viszont nem a fehér ember vitt el oda, az létezett mindig, a fehér ember legfeljebb azt vitte oda, hogy a kiszipolyozás mellé még építünk utakat is meg kórházat, és ne edd meg a másik ember alkarját, mert pfuj. A gyarmatosítás egyidős a történelemmel, egyidős az emberrel magával, ahogy a háború, a prostitúció és a hierarchia is. Gyarmatosított a kelet, a nyugat és a dél is. Az más kérdés, hogy minek nevezték, milyen köntösbe bújtatták, de a lényeg a felhasznállak téged, kultúrádat és értékeidet.

Viszketést kapok, amikor belinkelgetnek egy vitában 1910-es térképeket, és erkölcscsőszködnek, hogy jaj, a gyarmatosítás, nekünk ezért magunkat szégyellnünk kell. Nem volt szép. Ahogy az inka emberáldozatok meg a mongol hódítás sem.

Az európai népek csak azt tették, ami a hatalom és az élet törvényeiből adódik. A feketék egymást is gyarmatosították, gyilkolták, sőt, meg is ették. Minden kultúra gyarmatosított valamilyen szinten, már amelyik megtehette, és erős volt. A fehér ember legfeljebb fejlettebb gépeket talált fel. Ne szégyelljük magunkat, ha nem térdelünk. Ne térdeljen európai ember senki előtt.

Korábban írtuk