Hirdetés

– Kedves nézőink, ez a Hibernátor című kvízműsor, 1922-ből. Következő játékosunkat éppen tíz éve hibernálták. Fél órával ezelőtt az adásvezető felébresztette. Semmit sem tud arról, ami azóta a világban történt. Felteszünk neki néhány kérdést, és ha sikerül helyesen tippelnie, megnyerheti a fődíjat. Köszöntsük együtt Jánost!

Fanfárok, konfetti, a versenyző bevonul. Zavartan hunyorog, hajlong.

– Honnan érkezett, János?

– Kolozsvárról, a Farkas utcából.

– Kényelmesen utazott?

– Persze. Kisétáltam a Fő térre, odaköszöntem Mátyás szobrának, végigmentem a Wesselényi utcán. Még beugrottam a Széchenyi téren a komámhoz, mondtam neki, most tíz évre elaltatnak, de ha visszajövök, ott folytatjuk a dominópartit, ahol abbahagytuk… Aztán a Magyar Királyi Államvasutakkal jöttem Kalotaszegen és Váradon át Budapestig.

– Nézzük az első feladványt. Mi az északi szomszédunk?

– Ha úgy érti, hogy Magyarországnak, akkor Galícia, Szilézia. A monarchia északi szomszédja az orosz birodalom és a német császárság.

– Valami meghökkentőre gondoljon.

– Hát, ha így kérdi, igyekszem nagyon valószínűtlent elképzelni… Talán Lengyelország újra megalakult azután, hogy 1795-ben felosztották? Miért is ne? Elvégre a történelemben előfordulhat, hogy bő száz év késéssel tesz igazságot az élet. A török is kitakarodott 150 év után. A legmerészebb tippem tehát Lengyelország.

– Jól megfontolta?

– Ennél abszurdabb nem jut eszembe.

– Sajnos, már az első feladatnál kiesett. Potyára aludt át tíz évet. A helyes válasz: Csehszlovákia. – János először kacagásban tör ki, aztán kétkedve ingatja a fejét, végül bosszúsan legyint. – Kár érte – sajnálkozik a műsorvezető –, mert még ilyenekkel készültem: ki most a király, mit jelenthet vajon az, hogy Trianon…

– Megfejtettem – csillan fel hirtelen János szeme. – Igazából még nem ébredtem fel. Ez valami rossz, ostoba, szörnyűséges rémálom. El fog múlni…

Korábban írtuk