Hirdetés

A minap lejött a Mandineren egy „Habsburg-újraértelmezéses” írás. Időről időre felbukkan egy, ahol elmagyarázzák, hogy nem is úgy volt, Kádár-kori tankönyvek, meg „örökös király”.

Nem értem ezt a Habsburg-mentegetést. Miért kell mosdatni 2019-ben egy dinasztiát, amivel csak rosszul jártunk, és amihez – remélhetőleg – többet nem lesz közünk? A kettős királyválasztásra ment rá a történelmi Magyarország.

Jánost időben előbb koronázták – amit Ferdinánd is elismer, egész addig, amíg nem szerez csapatokat –, tehát I. Ferdinánd ellenkirály. Korábban a koronát lopták. Mátyásból kizsaroltak egy szerződést. Az országot a birodalom tartományaként kezelik, gazdaságilag szipolyozzák, az alkotmányt hol betartják, hol nem (és akkor jönnek a példákkal és hasra kéne esni, mert valamelyik épp betartotta), velünk fizettetik az adósságaikat még 1867 után is (kvóta). Eszem megáll.

1848-ban a törvényes magyar királyt egyszerűen, a megkérdezésünk nélkül lecserélik, és utána egy idegen pasas, egy Ferenc Jóska, aki nekünk senkink, idejön, elkezd intézkedni, és kivégezteti a törvényes magyar miniszterelnököt. (II. Józsefet az ember meg sem említi, aki a koronázási ceremóniát és esküt megtagadta, és Magyarországgal kapcsolatban ezt írta: „Minden bizonnyal ellene vagyok az erőszaknak és vérontásnak, de bizonyos dolgokat el kell határozni, kerül, amibe kerül.”)

De a lényeg akkor is ez: miért? Mi visz rá valakit 2019-ben, hogy ezt mentegesse, és direkt szembemenjen négyszáz év hagyományával s ezzel majd a teljes magyar kulturális múlttal (festészet, költészet, drámairodalom és így tovább)?

Nekem ez olyan, mint a Himalája só, a vegán, meg hogy „én őstermelői piacra járok kétezer forintos kenyeret venni, nem úgy, mint te!” Ez is egyfajta elitizmus.

Nem lehetne valaki inkább hippi? Álmodozni és magunkat különbnek hinni olyan ártalmatlannak tűnik. Jó, a hippik modernisták, és 68. Értem. Akkor legyen valaki űrhippi. Az még nem volt. És tarthatja magát felsőbbrendűnek. Akár a Holdon is.