Régi szokásához híven Samu bácsi, akárcsak egy kivénhedt primadonna, aki képtelen szabadulni régi dicsősége délibábjától, továbbra is előszeretettel parádézik, pöffeszkedik és pozőrködik ünneplőruhájában a világ ámulatba ejtésére, pedig az alsógatyája már régóta lyukas. Az ország eszeveszetten fegyverkezik és háborúskodik. Most éppen kereskedelmi háborúba bonyolódik Kínával, miközben infrastruktúrájának állapota egyes régiókban csaknem harmadik világbeli. Nem véletlenül ígért be Trump a választási kampányában ezermilliárd dollárt „az útjaink, hídjaink, alagútjaink, főútjaink, repülőtereink, iskoláink és kórházaink újjáépítésére”. Sok más kampányígéretéhez hasonlóan azonban ennek a beváltása is várat magára, viszont kompenzálásként felemelte százmilliárddal a Pentagon büdzséjét. Elvégre az orosz, kínai, iráni, észak-koreai és naurui katonai fenyegetés elhárítása minden pénzt megér.

Különösen aggasztó a köziskolák csaknem általános lerobbantsága – már vagy húsz éve. A „szuperhatalom” keleti-parti iskoláiban hidegebb téli napokon sok helyen, így például Baltimore-ban, szó szerint cidriznek a diákok, nem annyira a felelés eshetősége, sokkal inkább az osztálytermekben uralkodó szibériai zimankó miatt. (It’s Not Just Freezing Classrooms in Baltimore. America’s Schools Are Physically Falling Apart, motherjones.com, 2018. január 6.) Detroitban sztrájkoltak a tanárok lepusztult munkahelyeik és áldatlan munkakörülményeik ellen tiltakozva. (The Detroit ‚Sick-Out’ Makes a Valid Point: Crumbling Schools Shown to Hurt Learning, the74million.org, 2016. január 14.) A probléma azonban sokkal általánosabb annál, hogy csak erre a két – ebből a szempontból emblematikus, mert teljesen elnégeresedett – nagyvárosra lehessen leszűkíteni. Az ország mintegy százezer oktatási közintézménye közül ugyanis minden negyedik iskolaépület rossz vagy éppen csak megfelelő állapotban van, és minden másodiknak felújításra vagy modernizálásra lenne szüksége ahhoz, hogy az állapotát jónak lehessen minősíteni. (infrastructurereportcard.org)

Újabban egy régóta nem tapasztalt jelenség zilálja szét az ország gazdasági, társadalmi és vidéki szöveteit, amelyet a „kiskereskedelem apokalipszise” (re­tail apocalypse) névvel illetnek. Arról van szó, hogy országszerte, mindenekelőtt vidéken, százával zárnak be a kereskedelmi központok, a híres „plázák” (malls). Tavaly mintegy 9 ezer húzta le a redőnyt, az idén előreláthatólag legalább 12 ezerre vár ugyanez a sors, olyan patinás cégeket is csőddel fenyegetve, mint a Sears, a Bebe és a Stein Mart. A Starbucks csaknem 400 üzletét készül bezárni az év folyamán. (A tsunami of store closings is about to hit the US – and it’s expected to eclipse the retail carnage of 2017, businessinsider.fr, 2018. január 1.) A boltbezárások szociális hatása az USA-ban nagyon jelentős, az ország vidéki területein ugyanis ezek a közélet központjaiként is működnek, és eltűnésük a társadalmi kötelékek fellazulását eredményezi, nem is beszélve a helyi adóbevételek csökkenésében és munkahelyek elvesztésében megnyilvánuló közvetlen gazdasági következményekről. A plázabezárási cunami különösen a nőket sújtja, akik közül egyetlen év alatt csaknem 140 ezren veszítették el az állásukat – a plázázás formájában gyakorolt szórakozási lehetőségeiket pedig nyilván sokkal többen. (Retail apocalypse: Women disproportionately impacted by job cuts, report says, foxbusiness,com, 2017. december 18.)

2000 óta az USA nagyvárosi körzeteinek 80 százalékában folyamatosan és tartósan csökken a háztartások átlagjövedelme. Jelenleg csak az amerikaiak 38 százaléka lenne képes a megtakarításaiból fedezni egy ezerdolláros orvosi számlát vagy egy 500 dolláros autójavítást. (The end of the American Dream, moneyweek.com, 2016. május 28.) Az amerikai jegybank (Fed) szerint az amerikaiak csaknem fele képtelen lenne akár csak egy 400 dolláros orvosi számlát is kifizetni anélkül, hogy kölcsönt kérjen vagy pénzzé tegyen valamit. (The Secret Shame of Middle-Class Americans Nearly half of Americans would have trouble finding $400 to pay for an emergency, theatlantic.com, 2016. május) Nem csoda, hogy az amerikaiak mintegy 70 százaléka „szükségesnek” tartja az adósságot az életében. (The Complex Story of American Debt, pewtrusts.org, 2015. július 29.) Így aztán minden negyediküknek nagyobb az adóssága, mint a vagyona. (Credit Suisse: with just $10 „you’re wealthier than 25% of Americans”, sovereigman.com, 2015. október 20.) Ugyanakkor a leggazdagabb amerikai családok 0,1 százalékának akkora a vagyona, mint a családok 90 százalékának együttvéve. (US wealth inequality − top 0.1% worth as much as the bottom 90%. Not since the Great Depression has wealth inequality in the US been so acute, new in-depth study finds, theguardian.com, 2014. november 13.)

2013 óta felére csökkent az amerikai farmerek átlagjövedelme, tavaly az amerikai farmok átlagosan több mint 1300 dolláros veszteséget termeltek. Részben ez magyarázza, hogy a farmerek öngyilkossági rátája kétszerese a háborús veteránokénak. (Why are America’s farmers killing themselves in record numbers?, theguardian.com, 2017. december 6.) A vidéki környezetben pusztító öngyilkosságjárvány és az általános opioidválság összhatásaként az utóbbi két évben folyamatosan csökken az amerikaiak életkilátása. (What the dip in US life expectancy is really about: inequality, vox.com, 2018. január 9.)

Eközben a fegyvertartás szinte megszállottsággá vált a társadalom egyre szélesebb köreiben. Többé már nem az állam esetleges túlkapásaival szembeni fegyveres ellenállás alkotmányos jogára való felkészülésről vagy a vadnyugati cowboymentalitás hagyományőrző túléléséről van szó, hanem sokkal inkább egy általános felkeléstől vagy faji-etnikai polgárháborútól való páni félelem megnyilvánulásáról. Árulkodó jele az amerikai psziché egyre paranoiásabb állapotának, hogy újabban a fekete pénteki leértékeléseken a mobiltelefonok helyett a fegyverek váltak a legkelendőbb portékává. (Black Friday posts new single day record for gun checks at more than 200,000, usatoday.com, 2017. november 25.) Valóban Uncle Sam tűnik a legalkalmasabbnak a világ vezetésére?