Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A nyugati emberek felfedezték Amerikát, és amit találtak – aranyat, ezüstöt – kibányászták, elhozták, amiből gazdagodtak vala. Aztán ültetvényeket telepítettek, az erdőket kiirtották, pöfögő hajóikkal szállítottak mindent szerte a világban, és gazdagodtak vala. Az ipari forradalom még nagyobb termelést hozott, a gyárak füstöltek, a szénbányák ontották a nyersanyagot, szmog borította a világot, és a Nyugat alaposan megszedte magát. Később a szegényebb országoknak is kedvük szottyant a termelés növelésére, amihez ők is kiirtották az erdőket, és elégették a szénhidrogéneket. De ekkor a gazdagok azt mondták: ez most már nem illendő, mert ez környezetszennyezés, és csak a legelvetemültebbek tesznek ilyet, méghozzá abból az aljas indokból, hogy megközelítsék a nyugati ember jól megérdemelt életszínvonalát.

A középkorban a nyugati országok felperzselték az ellenség földjét, karóba húzták, felnégyelték a gonosztevőket, a boszorkányokat pedig jól elégették. (És örvendeztek vala.) Kiirtották az útjukban álló népeket, elvették a földjüket, és gazdagodtak és demokratizálódtak vala, ami nagy erkölcsi fölényt adott nekik, hogy kioktathassák jogállamiságból a boszorkányégetésben, rabszolgatartásban és gyarmatosításban elmaradókat.

Az evolúció csúcsán pedig megjelentek a kis zöld emberkék (die Grünen), akik szerint nem kell gyerek, mert van elég, és úgyis csak fogyaszt és környezetet szennyez. Nem kell atomerőmű, majd világítunk bioenergiával (genetikai kutatások folynak, hogy macskaszemmel keresztezik az emberi látószervet, ami világít a sötétben), nem eszünk húst, nem eszünk pálmaolajat, mert a pálmákat a kiirtott esőerdők helyére telepítik. Nem szavazunk konzervatív pártokra, sőt általában a zöldeken kívül senkire. A sugárzás miatt nem használunk mobiltelefont. (Ja, de, bocs, azt használunk.)

A legjobban úgy hasznosíthatjuk magunkat, ha eltemetkezünk, és így humuszként tovább élünk fűben-fában-virágban. Akinek megadatik, koala-, jegesmedve- vagy pandaeledellé válhat.