Hirdetés

„A szem a lélek tükre, és ha Isten segítségével sikerül valakinek a szemvilágát visszaadnom, akkor rendszerint a lelkére is tudok hatni.” Az ismert idézet Batthyány-Strattmann Lászlótól származik, aki mélyen vallásos, példamutató életével, a szegények orvosaként vált ismertté. Először sebész, majd később szemész képesítést szerzett. Körmendi kastélyában az arra rászorulókat ingyen gyógyította az ott berendezett klinikán.

Szellemiségét hivatott továbbvinni a Dr. Batthyány-Strattmann László Orvoskör, mely a fizikai gyógyításon túl a betegek lelki gyógyítását is felvállalta. A társaság Hűséggel és szeretettel címmel ünnepi konferenciát tartott. 

A felszólalók között ott volt György Alfréd atya, aki a Betegek Szolgái, azaz a Kamilliánus Rend képviseletében bemutatta Batthyány-Strattmann László életútját, kiemelve, hogy nem csak a test, hanem a lélek orvosa is volt. Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár előadásában az orvoslás jövőjéről és a jövő orvosáról beszélt. Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell a missziókon túl a sziámi ikrek bravúros szétválasztó műtétéről tartott előadást. Dr. Faigl Ilona fontosnak nevezte az orvoskör fiatalítását és a keresztény gyógyító szellemiség továbbadását a fiatalok számára. 

A szervezők remélik, hogy a társaság üzenete egyre több fiatal orvostanhallgatóhoz jut el, és ezáltal Batthyány-Strattmann László, azaz a „szegények orvosának” szellemisége tovább él.