A magyar abortusztörvény meglehetősen liberális számos más országéhoz képest. Amíg Máltán a terhesség megszakítása minden esetben illegális és Lengyelországban is csak akkor engedélyezik, ha a terhesség erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat gyógyíthatatlan betegségben szenved, addig itthon – a várandósság első tizenkét hetében – „súlyos válsághelyzetre” hivatkozva gyakorlatilag pusztán a szociális indok is elegendő a magzati élet elvételéhez.

Ha mindezt a számokra levetítve vizsgáljuk, megdöbbentő adatokat kapunk: Magyarországon száz élve születésre több mint harminc művi vetélés jut, ami azt jelenti, hogy 1956-tól, az abortusz csaknem feltétel nélküli engedélyezésétől kezdve 2017-ig 5.909.522 magzat életét oltották ki. És ami különösen felkavaró, hogy a terhességmegszakítások 97 százalékát a már említett „súlyos válsághelyzetre” való hivatkozással végezték el.

Filmünk az abortuszhoz vezető okokat, a válsághelyzetben lévő nők lehetőségeit és a döntéshozók, illetve a társadalom egészének felelősségét vizsgálja orvosi, egyházi és civil szemszögből.

Dr. Koroknai András szerint a művi vetélés megítélése a mai orvostársadalomban ellentmondásos, így az orvos ha a nő élete nincs közvetlen veszélyben, etikai okokra hivatkozva meg is tagadhatja annak elvégését. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a nőnek joga és lehetősége van az utolsó pillanatig, akár a műtőasztalon is meggondolnia magát.

Pajor András plébános az emberi élet védelmét tartja a legfontosabbnak, hiszen az egyház tanítása szerint sorsunk Istentől ered, így az ember nemhogy máséról, de a saját életéről sem dönthet szabadon.

Budaházy Edda az anyák felvilágosítását és az abortusztörvény felülvizsgálatát hangsúlyozza, mely utóbbi nélkül szerinte a demográfiai krízis nem megoldható.

Zaymus Eszter, az emberi élet, a család és a szabadság védelmét hirdető CitizenGo Alapítvány tagjaként a társadalom egészének felelősségére figyelmeztet, és felhívja a figyelmet a szervezet Összefogás egy abortuszmentes Magyarországért című petíciójára, melyben arra kérik az ország vezetőit, hogy szabjanak gátat az abortuszok kultúrájának, a születendő életek kioltásának, az édesanyák megsebzésének, családjaink és nemzetünk önpusztításának. A petícióhoz egyébként bárki csatlakozhat, aki támogatni szeretné a krízisbe került édesanyákat és családokat, hogy azok a művi terhességmegszakítás helyett az életet válasszák.