Hirdetés

„És itt ülünk egymás mellett. Ha éppen nem ülünk egymás mellett, nem ér a másikhoz a könyökünk, akkor is együtt. Ezer kilométerről is. Ilyen szép nagy országunk van. (…) Ami együtt van, az együtt van. Magyarok, székelyek, palócok, kunok, jászok. Svábok, cigányok, zsidók, és sok más. Az országnak egy neve van. Magyarország.”

Ez György Attila hitvallása, akinek Kerek a világ című új könyvét Bayer Zsolt író, publicista és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke méltatta és mutatta be. A Csíkszeredában élő gyimesi csángó író kötetében szeretetteljes, finom iróniát és öniróniát sem nélkülöző karcolatok, közösségi felelősségre figyelmeztető tűnődések, utazásokból szűrt pillanatképek sorjáznak a gyepűk kemény népének kikezdhetetlen látószögéből. 

Borok, ízek, szerelmek, utazások, tépelődések – minden, ami gyötör és felemel. Ami emberi, ismerősen közép-európai, magyar. 

„Széttépi lelkünket Európa és Ázsia. Az európai szépség, a madonnák, a reneszánsz, Mátyás, a Corvinák, az Andreanum… és a szabadságvágy, Koppány szelleme, a pusztai lovak, a gulyás, a rovásírás, a zengő nyelv. A Tigris tankok és a lovasíjászat.”

És mégis, a Haza mindig kerek. Határa pedig, amint az a demokrata.hu beszámolójából kiderül, nem a Körút.