p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

A Fox News tegnap hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán azt a videót, amelyről az amerikai baloldal láthatóan már rég megfeledkezett: a videót, amelyben Bill Clinton, az akkoriban frissen megválasztott elnök a bevándorlási reformot szorgalmazza.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A videó 1995. január 24-én készült. Nem titkos felvétel volt: az elnök nagy nyilvánosság előtt elmondott országértékelő beszédéről (State of the Union Address) van ugyanis szó.

Ebben Bill Clinton a következőket mondta:
“Minden amerikai – nem is csupán a leginkább sújtott részeken, hanem mindenfelé az országban – joggal van felháborodva a hozzánk érkező illegális bevándorlók tömege miatt. Az állásokat, amelyeket elvállalnak, betölthetnék állampolgárok vagy legális bevándorlók. Az általuk igénybe vett közszolgáltatások terhet jelentenek az adófizetőknek.
Kabinetünk ezért nagy erőkkel kezdi meg határaink biztosítását azzal, hogy minden korábbinál nagyobb számú új határőrt veszünk fel, kétszer annyi törvényszegő bevándorlót toloncolunk ki, mint valaha, lecsapunk az illegális foglalkoztatásra, nem engedjük, hogy illegális bevándorlók szociális támogatáshoz juthassanak. (…)
A bevándorlók országa vagyunk. De ezen túl a törvények országa is. A bevándorlók országa számára helytelen és végső soron önmegsemmisítő, ha megengedjük, hogy olyan mértékben használják ki a bevándorlási törvényeinket, ahogyan azt az utóbbi években tették, és többet kell tennünk annak érdekében, hogy ennek véget vessünk.”

Ahogy az alább látható videóból is egyértelmű, beszédének ezen része akkora egyetértésre talált a képviselők körében, hogy székeikből felugrálva, szűnni nem akaró tapsviharral jutalmazták.

A világ azóta sokat változott. Legalábbis olyan szempontból, hogy ma az Egyesült Államokban kifejezetten “biztonságos városok” léteznek az illegális bevándorlók számára, ahol meghúzhatják magukat a Clinton akkori elnök által is említett törvény elől. 
A világ olyan szempontból is változott, hogy amikor a jelenlegi amerikai elnök lényegében pontosan ugyanarról a súlyos problémáról beszél ma, mint elődje, és arra nem is feltétlenül sokban különböző megoldásokat javasol, akkor azonnal rasszistának, idegengyűlölőnek bélyegzik, és a baloldali tüntetők azonnal reptereket, főiskolákat, teljes városrészeket rohannak meg, hogy kifejezzék ellenérzéseiket.

Egy dolog nem változott csupán: 1995 óta folyamatosan özönlenek az Egyesült Államok déli határán át az illegális bevándorlók. 

demokrata.hu

A beszéd teljes, eredeti szövegét itt olvashatják.

“It is wrong and ultimately self-defeating for a nation of immigrants to permit the kind of abuse of our immigration laws we have seen in recent years, and we must do more to stop it.” — Former President Bill Clinton's 1995 State of the Union address

Gepostet von Fox News am Dienstag, 7. Februar 2017