Fotó: ShutterStock/M-Foto
Hirdetés

„Optimista becsléseim szerint 2021 első negyedében sor kerülhet rá, de ennél pontosabbat nem tudunk egyelőre mondani” – jelentette ki a stockholmi székhelyű EU-ügynökség vezetője az AFP-nek adott interjújában.

Egy uniós forrás a francia hírügynökségnek elmondta, hogy „2021 elején” engedélyeztethetnek egy vakcinát használatra az EU-ban.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat hétfőn jelentette be, hogy a Covid-19 betegséget okozó SARS-Cov-2 elleni oltóanyaguk hatékonysága 90 százalék felett van az előzetes kísérleti eredmények alapján.

„Ez természetesen ígéretes” – mondta ezzel kapcsolatosan Ammon, hangsúlyozva, hogy egy „sajtóközleményről van szó egyelőre, és nem egy (tudományos) szakértői értékelésről, szóval még meglátjuk, hogy mi lesz a végső verdikt”.

Korábban írtuk

Ahhoz, hogy egy oltóanyag az EU-n belül elérhetővé váljon, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyására van szükség.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy engedélyezi azon szerződés megkötését, amely akár 300 millió adag vakcina beszerzését lehetővé teszi a Pfizertől és a BioNTechtől.

Európában legalább 13 millió koronavírus-fertőzöttet és 311 ezer halálesetet regisztráltak, számos országot sújt a járvány második hulláma.

Sztella Kiriakídisz uniós egészségügyi biztos mindazonáltal szerdán úgy fogalmazott: az oltóanyag önmagában nem vet véget azonnal a világjárványnak.

„Még ha rendelkezésre is áll egy biztonságos és hatékony vakcina (…), továbbra is szükség lesz a szigorító intézkedésekre addig, amíg el nem tudjuk érni a lakosság jelentős részét” – emelte ki.