Mintegy hét százalékkal kevesebb esélyük van az LMBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) tagjainak, hogy munkához jussanak, mint a lakosság többi része, és átlagosan mintegy négy százalékkal kevesebbet keresnek – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán közzétett elemzéséből.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com

A tudományos folyóiratokban megjelent 46 tanulmányon alapuló elemzés számadatai nyilvánvalóvá teszik, hogy az LMBT-közösség tagjai „üvegplafonba” ütköznek szakmai karrierjük során – állapítja meg az OECD.

A „Pillantás a társadalomra” nevű jelentésben, amelyben először szerepel az LMBT-közösség tagjainak szentelt fejezet, az OECD megállapítja, hogy a közösség tagjainak esélye, hogy felső vezetői beosztásba jussanak, 11 százalékkal alacsonyabb az átlaghoz képest.

A munkaerőpiaci diszkriminációval kapcsolatban több mint egy tucat tagállamban elvégzett tanulmányok alapján bebizonyosodott továbbá, hogy másfélszer kevesebb az esélye annak, hogy eljusson állásinterjúra valaki, ha önéletrajzában feltüntette, hogy LMBT-hez köthető szervezetnél dolgozott vagy a közösség jogait védő civil szervezethez tartozik.

Az OECD szerint gazdasági érdek is fűződik ahhoz, hogy az LMBT-személyek nyíltan, diszkrimináció vagy az őket érő támadások nélkül vállalhassák szexuális orientációjukat és nemi identitásukat, ami – mint azt a szervezet leszögezi – elsősorban „elidegeníthetetlen emberi jog”. Az OECD ezt azzal indokolja, hogy az LMBT-személyek kizárása korlátozza a gazdasági fejlődést, hatással van a humántőkével kapcsolatos befektetésekre, csökkenti a gazdasági potenciált és a termelékenységet.