Az 1956-os forradalom és szabadságharc ártatlan áldozatainak emlékére állított márványtáblát avatott fel Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Limában, latin-amerikai hivatalos körútjának utolsó helyszínén – tájékoztatta a házelnök sajtóirodája vasárnap az MTI-t. 

A házelnök Kaleta Gábor nagykövettel közösen avatta fel az emléktáblát.    

A perui parlamenti képviselők és ott élő magyarok jelenlétében tartott megemlékezésen Kövér László rámutatott, hogy Budapestet több mint 11 ezer kilométer választja el Limától, mégis számos erős kapocs van Peru és Magyarország között, amelyek alapja a közös nyugati keresztény kultúra. 

Mint fogalmazott, 1956-ban a magyarok fegyvert ragadtak a szabadságukért a világ legrettegettebb állama ellen, az istentelen és embertelen hatalmat megtestesítő kommunista Szovjetunió ellen, amely akkor több harckocsival támadt Magyarországra, mint amennyi harckocsit küldött Hitler Lengyelország ellen a második világháború kitörésekor. A magyarság 1956-os szabadságharcával a perui nép szolidaritást tanúsított, a nagy földrajzi távolság ellenére lélekben közel álltak a magyarokhoz, így a márványtábla erre a kontinenseken és óceánon átnyúló, példaértékű barátságra emlékeztet – mondta a házelnök. 

A nagykövetségen megtartott ünnepségen Kövér László átadta Szeles Tibor katolikus papnak az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet. 

Tibor atya 2008 óta a limai német nyelvű közösség plébánosa, e minőségében a helyi magyar közösség lelki gondozását is ellátja. Kaleta Gábor nagykövet laudációjában kiemelte, neki köszönhető, hogy a tízmilliós városban magyar nyelvű szentmisék vannak, amelyek végén újra és újra felhangzik a Himnusz.

Szeles Tibor az erdélyi magyar kispapok, majd a temesvári magyar ifjúság oktatásával, a romániai, illetve az elmúlt évtizedben a perui magyar közösségek lelki gondozásával tevékenyen valósította meg azt a szolgálatot, amit a kereszténység nemzetmegtartó szerepeként ismer el az alaptörvény. Mindezek elismeréseképpen, a perui magyarság nemzeti önazonosságának megőrzéséért végzett évtizedes tevékenységéért adományozta a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkeresztet Szeles Tibor plébánosnak.

A házelnök jelen volt a nagykövetség épületében a Perui-Magyar Kereskedelmi Kamara megalapításán, egy Székelyföldről elszármazott fiatalasszony és fiának állampolgársági eskütételén, valamint a Perui Balettintézet és a Budapesti Táncművészeti Egyetem együttműködési megállapodásának aláírásán.