Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon
Hirdetés

A L’Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer-család, valamint a kozmetikai óriáscég kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault-család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault-család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Ferenc pápa, aki a tervek szerint kedden tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel, mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

„A tűz megfékezésén dolgozó tűzoltók bátorságát és munkáját dicsérve kifejezem azon kívánságomat, hogy a Notre-Dame-székesegyház a rekonstrukciós munkálatok és mindnyájunk mozgósítása révén ismét a szép ékszerdoboz legyen a város szívében, mindazok hitének a jele, akik építették, egyházmegyéjük anyatemploma, Páris, Franciaország és az emberiség építészeti és szellemi öröksége” – írta a katolikus egyházfő Párizs érsekének, Michel Aupetit-nek küldött üzenetében.

A francia elnöki hivatal bejelentette, hogy Emmanuel Macron kedd délután beszél a pápával.

„Az elnök számos hazai és nemzetközi hívást kapott ma (kedd) reggel”, többek között António Guterrestől, az ENSZ főtitkárától, Donald Trump amerikai elnöktől, Angela Merkel német kancellártól, és délután beszél a pápával„ – közölte az Élysée-palota.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miben segíthet a Szentszék az újjáépítésben, Gianfranco Ravasi, a Vatikán kulturális ”minisztere„ az AFPTV-nek kijelentette, hogy mindenekelőtt a vatikáni műkincsek restaurálásakor szerzett tapasztalattal kapcsolatos ”műszaki és tudományos„ hozzájárulásról lehet szó. A Vatikán kész szakértőket küldeni Párizsba, ha Franciaország erre igényt tart.

A francia püspöki konferencia bejelentette, hogy az ország valamennyi székesegyházában megkongatják a harangokat szerdán 18 óra 50 perckor, amikor a lángok hétfőn felcsaptak a világhírű párizsi gótikus katedrálisban.

A püspöki konferencia kedden közleményben jelentette be, hogy valamennyi egyházmegye szolidaritását fejezi ki Párizzsal. A Notre-Dame-ban pusztító tűz ”olyan sokk, amely messze nem csak országunk katolikusait sújtja„ – áll a közleményben.

Franciaországban 103 székesegyház van.