Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció

A baloldalról indul a Fidesz elleni támadás, a valódi cél pedig az Európai Néppárt (EPP) gyengítése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a migrációval foglalkozó kormányzati kampánnyal szembeni bírálatokról a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A kormányfővel készített interjúból szombaton előzetesen ismertetett részletek szerint a migrációval foglalkozó kormányzati kampány révén a Fidesz EPP-tagságának megszüntetésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy „a támadás valójában a baloldalról érkezik”, és nem azért, hogy a Fideszt, hanem azért, hogy az EPP-t gyengítsék.

„Amikor mi már nem leszünk, majd az olaszokra rontanak rá, és utánuk az osztrákok kerülnek sorra” – tette hozzá Orbán Viktor, megjegyezve, hogy „ezt hívják szalámitaktikának”.

A kampány bírálóiról elmondta, az ilyen erők „a politikai szakirodalomban – Lenin nyomán – a hasznos idióták. Miközben azt hiszik, hogy szellemi harcot vívnak, valójában mások, sőt az ellenfeleink hatalmi érdekeit szolgálják.”

A Die Welt című lap és a Welt am Sonntag közös, welt.de című hírportálján közölt beszámoló szerint arra a kérdésre, hogy valóban a kritikus nézeteket képviselő kereszténydemokratákat tartja-e hasznos idiótának, azt mondta, hogy azokra érti a kifejezést, akik „az EPP megosztását részesítik előnyben”.

A kampány eddigi két fő alakjával, Soros György üzletemberrel és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság (EB) elnökével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy „a kampány következő szakaszában, ami már pártkampány lesz, majd egy további szereplőt fognak a plakátokon látni (…) Timmermans urat. Juncker úr nyugdíjba vonul, és helyébe Timmermans úr érkezik. Soros György szerepe az európai politikában nem megkerülhető, és mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans bevallottan az ő szövetségese.”

Hozzátette: „nem lehet megkerülni Soros szerepét az európai politikában, és mindenkinek joga van megtudni, hogy Timmermans bevallottan a szövetségese”.

A teljes interjút erre a linkre kattintva olvashatják el.