Antiszemitának titulálta a BBC brit közmédiát a világ egyik legismertebb zsidó szervezete – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Az 1977-ben alapított amerikai Simon Wiesenthal Központ (SWC) kedden tette közzé az idei adatok alapján összeállított, globális antiszemitizmus top tízes listáját, amelyen Irán és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet után harmadikként a BBC és az Egyesült Királyság szerepel. Marvin Hier rabbi, a szervezet alapítója elmondta, az emberek meglepőnek tarthatják, hogy a BBC is bekerült a felsorolásba, a döntést azonban hónapokig tartó intenzív vita után hozták meg.

– Az emberek azt feltételezhetik, hogy csak neonáci csoportokat veszünk fel a listára, de a BBC is köztük van, hiszen amikor egy globálisan elismert szervezet tudósításaiban az antiszemitizmus is helyet kap, az még veszélyesebb

– magyarázta a rabbi.

Hangsúlyozta, az emberek bíznak a BBC-ben, amelynek híreit és jelentéseit világszerte mindenütt olvassák, azonban több eseményről terjesztettek álhíreket. Marvin Hier megemlítette, nemrégiben számos videófelvétel járta be a közösségi oldalakat, amelyeken az látszik, hogy egy zsidókkal teli buszt egy csapat férfi leköpköd Londonban az Oxford Street-en. A hanukát ünneplő zsidókat akkor is inzultálták, amikor már leszálltak a járműről.

Korábban írtuk

A közzétett videókon egy zsidó férfi hangja hallatszik, aki héberül kiált segítségért, az esetről azonban a BBC már úgy számolt be, muszlimellenes szidalmazás történt.

A rabbi egy másik esetről is beszélt, ekkor a műsorszolgáltató egyik producere, Alaa Daraghme töltött fel Twitter-oldalára egy Jeruzsálemben készített videót, amelyhez azt írta, „egy izraeli telepes palesztin férfiak közé hajtott az Oroszlános kapu közelében”. Marvin Hier azonban elmondta, valójában az történt, hogy a zsidó sofőrt palesztinok támadták meg, ezt követően vesztette el az irányítást személyautója felett.

Az SWC összeállítása továbbá megemlíti a brit közmédia egykori palesztin származású riporterének antiszemita nyilatkozatait:

– Hitlernek igaza volt

– idézte a szervezet Tala Halawa egy 2014-es Twitter bejegyzését, amelyet Izrael és a Gázai övezet közötti akkori rakétaháború idején tett közzé.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!