A díj kiírásával az volt a cél, hogy ráirányítsák a figyelmet azokra az európai kis- és nagyvárosokra, régiókra, amelyek jó példával járnak elöl egyebek között az etnikai kisebbséghez tartozók – köztük a romák -, a fogyatékossággal élők és az LMBTQ-közösségek befogadásának tekintetében.

Hirdetés

A több mint 50000 fős helyi önkormányzatok kategóriában Köln nyerte el az aranyérmet. A német várost a svédországi Göteborg és spanyolországi Barcelona követte. A kisebb települések kategóriában a horvátországi Koprivnicának ítélték a díjat a fogyatékossággal élők támogatására irányuló stratégiájáért.

Kifejezetten a roma közösségek támogatását díjazó kategória aranyérmese a spanyolországi Andalúzia lett átfogó tervével, a régiót a dobogón a svédországi Göteborg és a romániai Gradinari követte.

Vera Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos a díj átadásával kapcsolatban elmondta: „Válság idején a sérülékeny csoportok fokozott kockázatokkal szembesülnek. Tisztelettel adózunk azoknak a városoknak, amelyek jó példával járnak elöl a közösségeinkben élő minden állampolgár méltóságának és szabadságának a védelme terén. Az ilyen kezdeményezések fontos szerepet játszanak az EU által képviselt értékek előmozdításában.”

A befogadás és a sokszínűség európai fővárosai díj a 2021 és 2027 közötti időszakban az 1,55 milliárd eurós kerettel rendelkező Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek nevű EU-program része.

Korábban írtuk