Az ő elnöksége idején elkövetett terrortámadásról, amelyre válaszul megindította az al-Kaida vezetőjét rejtegető, tálibok vezette Afganisztán elleni inváziót, Bush azt mondta, „egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy az országunkat érő fenyegetések nemcsak a határokon túlról származhatnak, hanem az országon belül felgyülemlő erőszakból is”.

Hirdetés

„Van némi kulturális átfedés a külföldi erőszakos szélsőségesek és az itthoni szélsőségesek között … ők ugyanannak a gyalázatos szellemnek a gyermekei és soha nem szűnő kötelességünk szembeszállni velük” – mondta.

Bush emellett egységre szólított fel az Egyesült Államokban egyre növekvő politikai megosztottság közepette. „Amikor Amerika egységéről van szó, azok a napok tőlünk távolinak tűnnek” – mondta. De „rosszindulatú erő látszik munkálkodni a mi közös életünkben is (…), a politikánk nagyrészt a haragot, félelmet és neheztelést gerjesztő leplezetlen felhívássá vált” – mondta.

Bush és felesége, Laura Bush a szeptember 11-i megemlékezések harmadik helyszínén tartott megemlékezésen vett részt a pennsylvaniai Shanksville-ben, ahol a terroristák által eltérített negyedik repülőgép, a United Airlines 93-as járata – amelynek vélhetően egy washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) – az utasok ellenállása miatt a földbe csapódott.

A merényletsorozatban velük együtt csaknem háromezren vesztették életüket.

Korábban írtuk