A jelentés kiemeli, hogy az oroszbarát aktivista hackerek egyre több kibertámadást hajtanak végre szinte valamennyi NATO-szövetséges ellen, válaszul az Oroszország által fenyegetőnek ítélt intézkedésekre. A belga hírszerzés szerint a támadások idén is folytatódtak.

Hirdetés

Az SGRS rámutatott, hogy az orosz kémtevékenységek átmeneti csökkenéséhez vezetett számos orosz diplomata kiutasítása Belgiumból, azonban felhívta a figyelmet, hogy az orosz hírszerző szolgálatok képesek lesznek alkalmazkodni a változó helyzethez.

A hírszerzési szakértők szerint orosz állami szereplők is folytatnak „kiberfelderítéseket” nyugati országok kritikus infrastruktúrája körül. Az elemzők aggasztónak tartják, hogy Oroszország támadásokat intézhet ezen infrastruktúrák ellen abban az esetben, ha az ukrajnai háború túlterjedne az ukrán hadszíntéren.

A jelentés kiemeli, hogy „az ázsiai atomhatalmak, Pakisztán és India konfliktusos viszonya, az Oroszországhoz hasonlóan revizionista államként jellemzett Kína nemzetközi térnyerése, valamint Észak-Korea nukleáris fejlesztései továbbra is aggodalomra adnak okot”.

Korábban írtuk

Az SGRS szerint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása „egyre nehezebben valósul meg”: ez a tendencia aláássa a nemzetközi kapcsolatokat és ösztönzi a fegyverkezési versenyt, ami a nemzetközi feszültségek további fokozódáshoz vezet. Például Irán ballisztikus és nukleáris fejlesztései „jelentős destabilizációhoz vezethetnek a világgazdaság számára jelentős érdekeket képviselő közel-keleti régióban.”

A belga hírszerzés úgy véli, Kína titkosszolgálati tevékenysége egyre inkább a tengerentúlra összpontosul. A kínai hírszerző szolgálatok vezetője tagja a Kínai Kommunista Párt legfőbb döntéshozó testületének, így a szolgálatok még több állami támogatásban részesülnek.

„Olyan információkat kell szolgáltatniuk, amelyek elősegítik, hogy Kína technológiai szempontból önellátóvá váljon, helytálljon a Nyugattal való konfliktusokban, és biztosítsa saját globális gazdasági érdekeit” – áll a jelentésben.