Greg Abbott texasi republikánus kormányzó hetek óta migránsokkal teli buszokat küld New Yorkba, amelynek önkormányzata korábban bejelentette: megóvja az illegális bevándorlóknak a Bevándorlási és Vámrendészettől (ICE), a letartóztatástól és az esetleges kitoloncolástól.

Hirdetés

Eric Adams demokrata párti New York-i polgármester, a „védelmező politika” nagy propagálója felszólította a városlakókat, hogy támogassák a New York városába érkező migránsokat, ugyanakkor „borzalmasnak” nevezte a bevándorlók buszoztatását, és azt sugallta, megtorlást fontolgat a texasi kormányzó ellen.

A metropolisz első embere a New York Post szerint egy olyan megoldáson töri a fejéttervez, amely közel hatezer szállodai szobát biztosítana a buszokkal Texasból érkező illegális migránsoknak.

A Post azt írja: „Árcédulát nem mellékeltek a szerdán nyilvánosságra hozott tervezethez, amelyet az Eric Adams polgármester által a migránsválság kezdetekor a városban életbe léptetett, sürgősségi szerződéskötési jogosítványok alapján terjesztettek elő. (.) A Hajléktalanügyi Minisztérium korábban nonprofit szociális szolgáltatókat kért fel arra, hogy szerezzenek be ajánlatokat a szobák bérlésére és hatszáz család segélyezésére, akiket egy, Manhattan belvárosában található hotelben, a Row NYC-ben, a Nyolcadik Sugárúton (8th Avenue) helyeznének el. (.) Mindez azon a Tizedik Sugárúton (10th Avenue) található Skyline Hotelben már biztosított és a családok számára szállást jelentő, nagyjából kétszáz szálláson felül történne.” Mindkét szállodában az interneten jelenleg nagyjából 50 ezer forint éjszakánkénti ártól lehet szobát bérelni.

Korábban írtuk

A Street Easy nemrégiben végzett elemzése kimutatta, hogy a New York városában jelenleg bérelhető lakások mintegy 34 százaléka azután került piacra, hogy a korábbi bérlők a hatalmas bérletidíj-emelések miatt kénytelenek voltak elköltözni.

Júniusban a bérleti díjak New York-szerte átlagosan havi 3500 dollárt (1,4 millió forint) értek el. Kerületenként lebontva az egy hálószobás lakások átlagos bérleti díja Manhattanben most 4100 dollár (1,62 millió forint), Brooklynban 3000 dollár (1,2 millió forint) fölé kúszott, Queensben pedig 2500 dollár (közel egymillió forint) körül mozog.

(forrás)