Lengyelország legismertebb zarándokhelyén, Czestochowában imádkoztak kedd este a lengyel politikai vezetők a berlini merénylet áldozataiért és a varsói parlamenti viszály rendezéséért. Az ájtatosságon Magyarországért is mondtak külön fohászt.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Fekete Madonna kegyképe előtt megtartott szertartáson többek között Beata Szydlo lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke és Marek Kuchcinski házelnök vett részt, illetve jelen volt a belügyi és a nemzetvédelmi tárca vezetője is.
    
A lengyel politikai vezetőkkel együtt Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet is imádkozott, az ájtatosságot vezető pálos atyák külön fohászt mondtak a magyar nemzetért.
    
Waclaw Depo czestochowai érsek Lengyelország biztonságos jövőjéért imádkozott. Arról beszélt, hogy még egy lengyel életét oltotta ki egy terrorista, ezúttal Berlinben. Ezzel a hétfő esti berlini gázolásos merényletben megölt lengyel kamionsofőrre, valamint a márciusi brüsszeli és a júliusi reutlingeni támadások lengyel áldozataira utalt. 
    
Az érsek azért is mondott imát, hogy csillapodjanak a múlt pénteken fellobbant lengyel belpolitikai viszályok. A közéletben szükséges a véleménycsere, a vita, de „ennek célja nem a veszekedés, a gyűlöletbeszéd, az ellenfél legyőzése” – hangsúlyozta.
    
A varsói szejmben péntek óta ülősztrájkot folytatnak az ellenzéki képviselők, a hét végén támogatásukra országszerte tartottak rokonszenvtüntetéseket. Varsóban viszont a kormányt támogató demonstrációk is voltak. A legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás kilátásba helyezte: „szükség esetén” tömeges tüntetéseket szervez a „demokratikusan megválasztott kormány” támogatására. 
    
Az utóbbi napokban több egyházi méltóság is a belpolitikai konfliktus békés rendezésére szólított. Marek Jedraszewski krakkói érsek kedden úgy fogalmazott: „bölcs kompromisszum” megkötésére van szükség.

(MTI)