Forrás: ahutterstock.com/Selkaeva Veronika
Hirdetés

„Skandal in Oberösterreich!”– ezzel a felcímmel jelent meg a Wochenblick cikke, amely arról szól, hogy Felső-Ausztriában az adófizetők pénzén végzik el a migráns nők mesterséges megtermékenyítését. Ez azért olaj a tűzre, mert néhány hónapja derült ki, hogy az osztrák adófizetők minden harmadik adóeuróját a menedékkérők egészségbiztosítására költik. Bécsben 42,1 millió eurót, az országban összesen 110 milliót. Emellett a munkanélküli menedékkérők támogatása is több százmillió adóeuróba kerül Ausztriának.

Ausztriában (nem magánklinikán) a mesterséges megtermékenyítés körülbelül 850 euróba kerül, azaz valamivel többe, mint 300 ezer forintba. Próbálkozásonként. Első kísérletre ugyanis csak minden harmadik nőnél eredményes a mesterséges megtermékenyítés, a következő két úgynevezett IVF-ciklusban még számottevően emelkedik a teherbe esés valószínűsége, utána azonban már alig nő. Ez tehát azt jelenti, hogy – három ciklussal számolva – az osztrák ár közelíti az egymillió forintot, és akkor a gyógyszerek áráról még nem is beszéltünk. 

A Wochenblick szerint a pénzügyileg rosszabb lehetőségekkel rendelkező osztrák pároknak gyakran le kell mondaniuk arról az utolsó reményről, hogy gyermekük lehessen, ezzel szemben a menedékjoggal rendelkező hölgyek számára ez semmibe sem kerül, mert az adófizetők állják a számlát. Legalábbis Felső-Ausztriában így van, évente tucatnyi esetben.

Az ÖVP által vezetett Felső-Ausztria egészségügyi osztálya felelős ezért az „ellátásért”, de ezt eddig titokban tartották mert –  a Wochenblick szerint –  úgy vélték, hogy sok keresztény és konzervatív választót elriaszthatnak, ha ez kiderül.

Korábban írtuk