Az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök hétfőn három pennsylvaniai városban is kampányolt, míg demokrata párti kihívója hétfőn nem vett részt kampányrendezvényen.

Hirdetés

Trump mindhárom városban – Allentownban, Lititzben és Martinsburgben – azt hangsúlyozta, hogy egy esetleges demokrata párti győzelmet követő Biden-kormányzat tönkretenné a gazdaságot a tervezett adóemelésekkel, és a többi között az energiapolitika környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozó átalakítása miatt.

Biden ugyanis a múlt héten tartott utolsó elnökjelölti vitában azt fejtegette, hogy kormányra kerülése esetén „elfordul a kőolajtól” és mindenképpen megvonja az olajiparnak nyújtott állami támogatásokat.

„A Biden-terv halálos ítélet a gazdaságra” – jelentette ki Trump Lititzben. Még azt is felvetette, hogy a Biden-kormányzat német és kínai importból származó szélerőműveket telepítene az Egyesült Államokban.

Korábban írtuk

Ismételten azt hangsúlyozta, hogy a Biden-kormányzat „szocialista elveket” valósítana meg az amerikai gazdaságban.

A demokratákról és a személy szerint róla feltételezett radikális baloldaliságról kérdezték Kamala Harrist, a demokraták alelnökjelöltjét vasárnap este a CBS televízióban. Harris elhárította a választ. Amikor a riporternő emlékeztette őt arra, hogy egy pártoktól független kutatóintézet szerint ő az amerikai szenátus legradikálisabban baloldali politikusa, Harris saját korábbi karrierjét kezdte ecsetelni.

Napokkal az elnökválasztás előtt eltérőek a közvéleménykutatási adatok Donald Trump és Joe Biden győzelmi esélyeiről. A legtöbb felmérés Biden 5-6 százalékos előnyét jelzi, de több felmérés rögzítette, hogy Donald Trump kezdi behozni hátrányát, elsősorban az úgynevezett csatatér-államokban, vagyis ott, ahol nem általában republikánusokra vagy demokratákra, hanem a változó választói hangulatnak megfelelően szoktak voksolni.

A Rasmussen közvéleménykutató intézet még pénteken nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatta ki, hogy Trump támogatottsága az afroamerikai közösségek körében a múlt héten 25 százalékosról 46 százalékosra emelkedett. A CNN televízió egyik elemzője, Van Jones azt hangoztatta: el kell ismerni, hogy Trump sokat tett az afroamerikai közösségekért, például a hagyományosan fekete főiskolák és egyetemek anyagi támogatásával.

Több elemző – elsősorban a Fox televízióban és a jobboldali médiumokban – arra hívta fel a figyelmet, hogy országosan a korai szavazók 55 százaléka Bident támogatja, és a levélben és előzetesen leadott szavazatok magas aránya is Bidennek kedvez, de a csatatér-államokban már kiegyenlítettebb az arány: Ohióban 2 százalékos Biden előnye, Wisconsinban és Floridában pedig Trump számíthat 2 százalékkal több korai szavazatra.

Elemzők szerint negatívan befolyásolhatja a demokraták kampányát, hogy Hillary Clinton, a demokraták 2016-os elnökjelöltje vasárnap a The New York Times című liberális lap vasárnapi podcastján a republikánusok többségét „gyávának” és „gerinctelennek” minősítette. A 2016-os elnökválasztási kampányban Hillary Clinton „szánalmasaknak” nevezte Donald Trump támogatóit.