A jogászprofesszor arról a mintegy hatszáz svéd fiatal által indított ügyről beszélt, amellyel pénteken hivatalosan is beperelték a saját országukat, mondván, a kormány klímaterve nem elegendő a globális felmelegedés megfékezéséhez és a svéd parlament által 2017-ben hozott döntéshez, amely a skandináv országot 2045-re karbonsemlegesnek ígéri.

Hirdetés

A fiatal klímaaktivisták – köztük Greta Thunberg – most a stockholmi központi bíróságon kívánják kikényszeríteni az igazukat, mondván a svéd kormány törvényt sért azzal, hogy nem tesz elegendő intézkedést a klímavédelem ügyében.

– Svédország soha nem kezelte krízisként az éghajlatválságot – mondta a fiatalokat tömörítő szervezet, az Aurora szóvivője az Associated Press hírügynökségnek.

Korábban Hollandiában, Belgiumban és Németországban is sikeresen perelték be klímaaktivisták a saját kormányukat, amikor szerintük azok nem voltak elég progresszívek a környezetvédelmi célokat illetően.

Korábban írtuk

A német legfelsőbb bírósága tavalyi döntése értelmében például a kormánynak módosítania kellett a klímacéljait – ezzel öt évvel korábbra, 2045-re kitűznie a karbonsemlegességet – azért, hogy elkerülje a „fiatalok indokolatlan megterhelését”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.