Az Európai Bizottság javaslata szerint a 2021-2027-es régiók közötti együttműködés serkentését célzó Interreg NEXT nevű uniós program keretében eredetileg Oroszországnak és Fehéroroszországnak utalni tervezett támogatást ugyanezen célok megvalósítására juttatja majd az EU Ukrajnának és Moldovának.

Hirdetés
Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Az uniós bizottsági közlemény Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztost idézte, aki azt mondta: Ukrajna és Moldova az EU megbízható partnere, s az EU határozottan elkötelezett a két országgal folytatott hosszú távú együttműködés mellett.

Az EU külső határának mindkét oldalán élő emberek közötti kapcsolat, valamint az uniós régiók és a helyi érdekelt felek közötti együttműködés erősítése határozott lépést jelent a béke és biztonság előmozdítására a támogatott ukrán és moldovai területeken – fogalmazott Ferreira.

Az uniós finanszírozás támogathatja majd az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését, megerősíti az ukrán és a moldovai hatóságok intézményi kapacitását, oktatási és kutatási kezdeményezéseket ösztönöz, valamint munkahelyi képzési programokat valósít meg a menekültek számára, illetve segítheti beilleszkedésüket – tette hozzá az uniós biztos.

Korábban írtuk

Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdetét követően, az EU által elfogadott intézkedésekkel összhangban, az Európai Bizottság márciusban felfüggesztette az Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott, határon átnyúló együttműködési programok, valamint az Interreg balti-tengeri régió programjai keretében folytatott együttműködést.