Fotó: shutterstock
Hirdetés

„Az Európai Bizottság nagyon aggódik a lengyel jogállamiság helyzete miatt. Többször jeleztük már aggodalmunkat, és azon a véleményen vagyunk, hogy sürgősen konstruktív párbeszédet kell kezdeni az ügyben. Nem habozunk, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket” – mondta Christian Wigand illetékes szóvivő a bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő hozzátette, hogy erősen megingott a bizalom a lengyel alkotmánybíróságban, amely a bizottság szerint már nem képes a „hatékony alkotmányos ítélkezésre”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul annak a határozatnak a sürgős vizsgálatáért, amelyben előző este a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a Jog és Igazságosság párt – 2015 ősze óta tartó – kormányzása idején kinevezett bírák legitimitását.

A legfelsőbb bírósági határozatot röviddel azelőtt adták ki csütörtökön, hogy a lengyel parlament alsóháza ismét megszavazta az új bírák legitimitását védő törvénymódosításokat, amelyeket az ellenzéki többségű felsőház a bírói függetlenségre hivatkozva a múlt héten elvetett, és amelyeket több európai szerv is bírált.

Vera Jourova az európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos jövő héten Lengyelországba látogat az ügy kivizsgálása céljából.