Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A szerződésben elsőbbséget élvez a határok hatékony védelme, ami összhangban van a bevándorlásellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) programjával, amelynek Jansa az elnöke. A párt korábban is keményebb álláspontot képviselt a migrációval kapcsolatosan, és szigorúbb határvédelemre szólított fel.

A szlovén rendőrök kisebb-nagyobb megszakításokkal 2015 óta tartanak figyelmeztető sztrájkokat: fizetésemelést, korszerűbb felszerelést és a rendőrség állományának bővítését követelik. A koalíció célul tűzte ki, hogy javít a rendőrség helyzetén.

Visszaállítanák a sorkatonai szolgálatot is, amelyet Szlovénia 2003-ban szüntetett meg, és növelnék a védelmi célú kiadásokat. Szlovénia 2004-ben belépett a NATO-ba. A kormány éves szinten a bruttó hazai termék (GDP) közel egy százalékát fordította eddig a hadseregre, miközben a NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a GDP két százalékát.

Ami a külpolitikát illeti, bár a korábbi nyilatkozatok szerint az új kormány Horvátországgal kapcsolatban megváltoztatja az álláspontját, a szerződésben mindössze azt állapítják meg, hogy „csökkent a szomszédos országokkal a párbeszéd”. Az SDS támogatja Horvátország schengeni csatlakozását, és a két ország közötti határvita mielőbbi rendezését párbeszéddel. Marjan Sarec távozó szlovén kormányfő Horvátország schengeni csatlakozásának támogatását a határvita ügyében hozott döntőbírósági határozat végrehajtásához kötötte. Zágráb azonban ezt nem tartja kötelező érvényűnek, mert szerintük kompromittálódott a bíróság folyamat. Ljubljana kiszivárgott hírek szerint lobbizott a bíróságon a számára kedvező döntés elérése érdekében.

A koalíció a gazdaság igényei alapján bővítené a szlovén diplomáciai hálózatot – írták a szerződésben, amelyben az eddiginél nagyobb teret kapott a diaszpóra helyzete. Az új kormány azt tervezi, hogy folytatja az etnikai szlovénok hazatelepítését Venezuelából, valamint megkönnyítik az állampolgársági visszahonosítási eljárást.

Borut Pahor szlovén államfő szerdán bízta meg hivatalosan is Janez Jansát kormányalakítással, miután a négy párt megállapodott egy új jobbközép kormány létrehozásáról. Az SDS, valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), továbbá Marjan Sarec kisebbségi kormányának két koalíciós partnere, a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a 90 fős parlamentben. A szlovén országgyűlésnek legkésőbb jövő héten szavaznia kell Jansa megválasztásáról.

Marjan Sarec ügyvezető kormányfő január végén mondott le.