Mint mondta, az előző, 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszakban 1,6 milliárd eurót fordítottak általánosságban határvédelemre, így határvédelmi informatikai fejlesztésekre, speciális optoelektronikai felszerelésekre, infratechnológiákra, valamint az infrastrukturális hálózatok kiterjesztésére és fenntartására.

Hirdetés

„Olyan projektekre adunk finanszírozást, amelyeknek hozzáadott uniós értékük van, és összhangban vannak az integrált határigazgatási koncepciónkkal” – hangsúlyozta. Hozzátette: „álláspontunk szerint uniós finanszírozást nem folyósítunk falak vagy szögesdrótkerítések építésére, olyan eljárások vannak érvényben, amelyek biztosítják, hogy a testületünk tudja, hogy a kifizetéseket mire költik”.

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy 20 országot, köztük Oroszországot is megfigyelés alatt tartja annak érdekében, hogy információkat szerezzen arról, hogy ezek az államok milyen szerepet játszanak a migránsok Fehéroroszországba történő átirányításában.

A megfigyelt államok Oroszország és Fehéroroszország mellett Algéria, Azerbajdzsán, Elefántcsontpart, India, Dél-Afrika, Irán, Kazahsztán, Líbia, Marokkó, Katar, Szenegál, Szomália, Srí Lanka, Szíria, Tunézia, Üzbegisztán, Venezuela és Jemen.

Korábban írtuk