Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: Milcho Petrov Milev
Hirdetés

A szocialistákat vezető Kornelia Ninova a környezetvédelmi politika miatti nézeteltérésekkel indokolta a Bojko Boriszov miniszterelnök 2017 óta hivatalban lévő kormánya elleni lépést.

„Most jött el az idő, hogy ne csak a változást célozzuk meg a kormány leváltásával, hanem alternatívát is nyújtsunk” – mondta Ninova. A bizalmatlansági indítványt 78 képviselő írta alá.

A bolgár kormány megbuktatásához legalább 121 szavazat kell a 240 fős parlamentben. Szakértők szerint a szocialistáknak jelenleg nem áll rendelkezésükre a szükséges többség, mert csak a török kisebbségi párt (DPS) támogatja őket. Egyelőre nem tudni, hogy a Volja nevű kispárt 12 képviselője, illetve a nyolc független törvényhozó a kormány mellett vagy ellen szavazna-e.

A bizalmatlansági indítványt a parlamentnek a benyújtástól számított 3-7 napon belül meg kell vitatnia, és a következő napon meg kell tartani a szavazást is róla.

A bolgár kormány a környezetvédelmi politikája miatt került válságba. A parlament múlt szerdán jóváhagyta Emil Dimitrov kinevezését környezetvédelmi miniszterré, miután az ügyészség vádat emelt elődje, Neno Dimov ellen a vízkészletekkel való szándékos rossz gazdálkodás miatt. Dimov lemondott posztjáról, jelenleg őrizetben van. A vádhatóság szerint nyolc év börtön fenyegeti, mert továbbra is engedélyezte ipari felhasználóknak a vízvételt a vészesen megcsappant tározóból, amely ivóvízzel látja el a nyugat-bulgáriai Pernik városát.

A közel 100 ezer lakosú Pernikben már csaknem két hónapja korlátozzák a vízszolgáltatást. December 21. óta a helyi lakosok már csak napi hét órán keresztül kapnak vizet. A legutóbbi adatok szerint a víztározóban lévő víz továbbra is apad, és 10 napon belül olyan kritikus szintet érhet el, hogy megszűnhet a vízszolgáltatás. A hatóságok jelenleg azt fontolgatják, hogy a várost egy másik víztározóból látják el a bolgár főváros vízvezeték-hálózatának közvetítésével.

Dimov tagadta a vádakat, és a száraz időjárást, valamint a helyi vízművek nem megfelelő irányítását tette felelőssé a vízválságért.

A Boriszov pártjának kisebbik koalíciós partnere által javasolt Dimitrov ígéretet tett arra, hogy teljes körű ellenőrzést folytat le a környezetvédelmi tárcánál.

Az EU-tag Bulgária komoly kihívásokkal néz szembe egyebek között az ipari kibocsátás okozta lég- és folyószennyezés, az erdőirtás, illetve a hulladékimport terén.