Fotó: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda, archív, illusztráció
Hirdetés

Brazíliai szakértők attól tartanak, hogy az új vírus hatalmas pusztítást vihet végbe az ország 850 ezer fős bennszülött közösségében, amely nem rendelkezik védelemmel a kívülről behurcolt betegségekkel szemben, és ahol az emberek elkülönülése egymástól megoldhatatlan.

A helyi egészségügyi hatóságok eddig három halálesetről tudnak az őslakosok körében. Egy 15 éves fiatal is meghalt a Covid-19-ben a Venezuelával határos térségben. Az emberi jogi minisztérium közölte, hogy a kormány 4,7 milliárd realt (csaknem 3 ezer milliárd forintot) fordít az őslakos közösségek védelmére az elkövetkező hónapokban. A kormány egymillió maszkot és kesztyűt, valamint hatezer tesztet és 300 ezer élelmiszercsomagot oszt ki a bennszülötteknek. Emellett a törzsi vezetők kérésére mindenkit kitiltottak a rezervátumokból. A döntés több ezer illegális bányászt érinthet. Az amazóniai bennszülöttek körében egy egyszerű megfázás vagy kanyaró is hatalmas pusztítást végezhet.

A CNN Brasil arról számolt be, hogy Brazíliában leállítottak egy kísérletet, amelyet a maláriaellenes klorokin hatóanyaggal végeztek, miután a kísérletben részt vevő 11 személy életét vesztette. A televíziós csatorna információi szerint a kísérletet a hatodik napon kellett abbahagyni a túl nagy dózist kapó pácienseknél bekövetkező halálesetek miatt.

Eközben Jair Bolsonaro brazil elnök nyílt konfliktusba keveredett egészségügyi miniszterével a koronavírusra adott válaszok miatt. Szakértők attól tartanak, hogy az államfő hamarosan megszabadul a minisztertől, aki jelentős szerepet játszott a járvány féken tartásában. Bolsonaro korábban többször egyszerű kis influenzának nevezte a koronavírust, és úgy véli, hogy csak a veszélyeztetett csoportokat kell óvni, mert a szigorú korlátozások túl nagy gazdasági kárt okoznának.

Egészségügy minisztere, Luiz Henrique Mandetta az általános karantén híve. A Globo brazil hírtelevíziónak adott hétvégi interjújában Mandetta aggodalmának adott hangot az állampolgárokat összezavaró vegyes üzenetek miatt. A miniszter egyúttal jelezte, hogy a nyomás ellenére nem tervezi lemondását, mert azt tanulta, hogy egy orvos sohasem hagyja el betegét. Bolsonaro erre a közösségi médiában azt válaszolta, hogy a beteg viszont orvost válhat. A 211 millió lakosú Brazíliában 23 723 fertőzöttről és 1355 halálos áldozatról tudni.

Mindeközben Mexikóban – ahol 853 újabb esettel meghaladta az ötezret az igazoltan fertőzöttek száma – egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt. Mexikóvárosban az egészségügyi dolgozók hétfőn rövid időre elbarikádozták az utcákat, így tiltakozva a védőfelszerelés hiánya miatt. A kormányzati dolgozók ellátásáért felelős Október 1-je Kórház egyik nővére elmondta: csupán egy maszkot kap naponta, miközben több tucat koronavírusos beteggel kerül kapcsolatba. Az egészségügyi létesítményben legalább egy nővér meghalt, egy orvost pedig intenzív osztályon ápolnak – tette hozzá.

Hivatalos források szerint országszerte legalább öt kórház 535 munkatársa fertőződött meg a vírussal, és kilenc egészségügyi dolgozó vesztette életét. Mexikóban 5014 fertőzöttet és 332 halálesetet regisztráltak.