Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A londoni kormány szóvivője azonnal reagált Michel kijelentésére, és hangsúlyozta, országa egyetlen esetben sem blokkolta vakcinák exportját. Emellett bekérették az ügyben az EU képviselőjét a brit külügyminisztériumba.

„Örülök, ha a brit reakció nagyobb átláthatósághoz és fokozott kivitelhez vezet az EU-ba, illetve harmadik országokba” – írta az Európai Tanács elnöke kedd este a Twitteren.

Az EU-t egyszerre érik bírálatok a britnél vagy az amerikainál jelentősen lassabb vakcinabeszerzések, valamint amiatt, hogy Kínánál, Oroszországnál és Indiánál kevesebb oltóanyaggal támogatja a szegény országokat.

Korábbi nyilatkozatában Charles Michel védelmébe vette a közösségi stratégiát, kiemelve, hogy az EU nélkül nem lett volna lehetséges több oltóanyagnak a kifejlesztése kevesebb mint egy év alatt, a blokk szolidaritásának köszönhetően pedig már több szegény ország is védőoltásokhoz jutott.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta, hogy Oroszország és Kína nagy nyilvánosság mellett szállít vakcinákat más országoknak, azonban rendkívül korlátozott mennyiségekben, ami félrevezető lehet. Hozzátette, mindkét ország sokkal kevesebb állampolgárát oltotta be eddig, mint az Európai Unió.

„Európa nem fogja propagandacélokra felhasználni a vakcinákat” – szögezte le.

Végezetül pedig rámutatott, hogy az EU a következő hónapokban a világ vezető oltóanyag-gyártója lesz, s készen áll arra, hogy a készítményeket gyorsan hozzáigazítsa az újabb vírusmutációkhoz.