Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A hágai központú uniós szervezet jelentése szerint a bűnelkövetés formáinak változásait ösztönző tényezők között van, hogy bizonyos termékek – főként védőeszközök és gyógyszeripari termékek – iránt megnövekedett a kereslet. Az emberek otthon maradnak, távmunkát végeznek, ezzel gyakoribbá vált az internetes vásárlás. A bűnözők kihasználják, hogy a fokozott szorongás sokakat kiszolgáltatottá tesz, továbbá azt, hogy egyes tiltott termékek kínálata csökkent.

A jelentéstevők kiemelték, az internetes csalások száma emelkedett és várhatóan tovább növekszik. A csalók a távmunka miatt rendszerekbe kapcsolt vállalati számítógépes hálózatok sebezhető pontjait megtalálva információt lopnak, személyes adatokat, levelezéseket mentenek le, vagy bankszámla adatokat, belépési kódokat szereznek meg.

A bűnözők kihasználják a felerősödő aggodalmakat és félelmeket is. Telefonhívás formájában, vagy más módszerekkel hamis információt szolgáltatva, vagy nemlétező terméket kínálva főként pénzt csalnak ki a gyanútlan emberektől. Gyakran kezdenek hiánycikknek számító egészségügyi, vagy védőeszközök, gyógyszeripari termékek hamisításába. Ezek illegális értékesítése a válság kezdete óta jelentősen felerősödött – írták. Március elején, alig egy hét leforgása alatt, az Europol támogatta akció keretében több mint 34 ezer hamis orvosi maszkot foglaltak le a tagállami hatóságok – közölték.

A jelentés szerint szervezett bűnözői csoportok alakultak az üresen maradt lakások feltörésére, az otthon tartózkodókat pedig gyakran keresik fel magukat különböző hatóságok, szolgáltatók, vagy egészségügyi intézmények képviselőinek álcázó közönséges betörők.

Az Europol arra hívja fel a figyelmet, hogy az esetleges hiánycikké váló termékek, vagy akár gyógyszerek megszerzése és illegális árusítása végett üzletek, valamint egészségügyi létesítmények esetében a betörések száma várhatóan növekedni fog.

Megállapították, hogy a tagországok által bevezetett, kijárást korlátozó intézkedések ellenére a bűnözök továbbra is aktívak maradtak egész Európában.

Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója azt mondta, a bűncselekmény elkövetése mindig elfogadhatatlan, de egy egészségügyi válság idején, az emberek félelmeit kihasználva elkövetett bűncselekmények valódi kockázatot jelentenek az emberéletre.