A Columbia professzora szerint egyértelműen az Egyesült Államok okolható a gázvezetéknél történt szivárgás miatt. Amikor Jeffrey Sachs kijelentette ezt a Bloomberg TV-nek, a műsorvezető egyből meg is szakította. A sztárközgazdász bizonyítékként felhozta az amerikai katonai helikopterek térségbeli jelenlétét.

Hirdetés

Sachs, aki az ENSZ vezetőinek neves tanácsadója, részletesen beszélt Joe Biden amerikai elnök korábbi fenyegetéseiről és arról is, hogy a külügyminiszter hatalmas lehetőségnek nevezte a robbantást. A professzor elmondta, az Egyesült Államok felelősségét nem szabad a nyugati világban előhozni, „de azért mindenki sejti, hogy mi történt valójában.”

Úgy fogalmazott, csak a nyugati országok szankcióznak, miközben a világ többsége csendben figyeli az eseményeket. Kifejtette, ő határozottan békepárti és örülne, ha Amerika és Oroszország befejezné a háborút.

Sachs tapasztalata az, hogy számos nyugati újságíró van azon az állásponton, miszerint az Egyesült Államok a felelős a történtekért, ám nem vállalják a véleményüket. Kiemelte, hogy a nyugati média torzítja a képet, de a világ jelentős része szerint igenis történt NATO-provokáció is – tette hozzá a Mandiner.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk ITT olvasható.