A cseh államfő felszólította a parlamenti pártokat, hogy hathatósabban folytassák tárgyalásaikat egy stabil kormány felállításáról, és elutasította az előrehozott választások kiírását. Milos Zeman hagyományos karácsonyi televíziós üzenetének külpolitikai részében újra elutasította a Brüsszel által szorgalmazott bevándorlási kvótákat. 


Fotó: MTI, archív

Úgy vélte, hogy Andrej Babis kormányának programjavaslata jó kiindulási alapként szolgálhat a politikai pártok kompromisszumos megegyezésére a stabil kormányzásról. 
    
Az államfő december elején nevezte ki Andrej Babist, az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét miniszterelnöknek, majd december közepén kinevezte a kormány minisztereit is. A 15 tagú kabinetben az ANO 9 képviselője és 6 független szakértő kapott helyet. A parlamenti bizalmi szavazás január 10-én lesz.
    
„A pártok és a mozgalmak, amelyekkel tárgyaltunk, egyértelműen tudtunkra adták, hogy nem akarnak kormányra lépni az ANO-val. Ők ellenzékben akarnak maradni, mi meg dolgozzunk” – jelentette Andrej Babis, aki elismerte, hogy kormánya elsőre nagy valószínűséggel nem kap bizalmat a parlamentben. 
    
Babis szavai szerint egyedül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) nyilatkozott úgy, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó megtűrni a kisebbségi kormányt. „A többiek elutasítottak, meglátjuk, megváltozik-e a véleményük januárban vagy sem” – tette hozzá a kormányfő.
    
Az elutasítások legfőbb oka, hogy Andrej Babis ellen a cseh rendőrség bűnügyi eljárást akar indítani az európai uniós támogatásokkal való állítólagos visszaélés miatt.
    
„Amennyiben a kisebbségi kormány első kísérletben nem kap bizalmat, folytatni kell a választások utáni helyzet politikai rendezésére irányuló tárgyalásokat. A második kormányalakítási kísérletre februárban kerülhet sor” – jelentette ki karácsonyi üzenetében Milos Zeman.
    
Az államfő már korábban jelezte, hogy az esetleges második körben szintén Babist fogja megbízni a kormányalakítással. „Amennyiben a második körben sem szereznék támogatást, akkor már felesleges időhúzás lenne egy harmadik kísérlet, és készülhetünk az előrehozott választásokra” – vélekedett a múlt héten Babis.     

Milos Zeman most úgy fogalmazott: egy előrehozott választás a választók arculcsapása lenne. „A politikusok leválthatóak, de a választók nem” – jegyezte meg. Az elnök a mostani problémák ellenére bízik abban, hogy Csehországnak rövidesen olyan kormánya lesz, amely élvezni fogja a parlament bizalmát.
    
Az októberi választások győztesének, a Babis által vezetett ANO mozgalomnak 78 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami kevés a kormány iránti bizalom megszavazásához.
    
„Csehországnak olyan öntudatos és határozott partnerként kell viselkednie az Európai Unióban és a NATO-ban, amelyik képes kinyilvánítani, ha valami nem tetszik neki” – fogalmazott a cseh elnök beszéde külpolitikai részében. Milos Zeman ismételten bírálta és elutasította az Európai Unió által szorgalmazott kvótarendszert.
    
„A menekültkvóták ellentétben állnak a cseh nemzeti érdekekkel és a történelem szemétdombján a helyük” – szögezte le a cseh államfő. Senki sem diktálhatja nekünk, kit fogadjunk be területünkre, és a NATO-nak is aktívabban kellene fellépnie az iszlám terrorizmus elleni harcban – tette hozzá Milos Zeman.     

(MTI)