Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A tengeren érkező illegális bevándorlók zömét fogadó Görögország, Olaszország, Spanyolország és Málta szerint a migránsok kötelező szétosztása az EU egész területére benne kell, hogy maradjon a közös bevándorlási stratégiában, mert – szerintük – ez a fő eleme a tagállamok közti szolidaritásnak. A „négyek” úgy ítélik meg, hogy a bizottság terve „szigorú és részletező” a migránsok érkezésével küszködő országok felelősségének leírásában, ám „homályos a szolidaritási mechanizmus” kifejtésében.

„Nem nehezedhet az EU egészét érintő migrációs nyomás az illegális bevándorlás frontvonalországaira” – áll a vitairatban. Készítői közvetlenebb politikai párbeszédet sürgetnek azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok kivándorolnak.

A dpa német hírügynökség emlékeztet rá, hogy a bizottság szeptemberben közzétett javaslata nem tartalmaz kötelező migránsszétosztási rendszert, jóllehet a dél-európai négyek remélték, hogy benne lesz, ám a visegrádi négyek – Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia – határozott ellenzése ezt meghiúsította. Kötelező széttelepítés helyett a bizottság a frontországok segítésének más módjait, egyebek közt parti őregységek küldését javasolja, vagy a menekültnek nem minősülő, pusztán jobb életszínvonal reményében útnak indult, úgynevezett gazdasági migránsok deportálási költségeinek megosztását.

Az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, hogy a levelet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett Angela Merkel német kancellárnak címezték – mint az EU soros elnökségét betöltő ország vezetőjének -, továbbá Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

Korábban írtuk