Joe Biden amerikai alelnök szerint a Demokrata Párt választási vereségeinek fő oka, hogy nem vettek tudomást a vidéki Amerikáról és a munkásrétegekről. Más politikusok teljesen új irányt követelnek a párttól. 

A távozóban lévő alelnök valószínűleg nem a teljes nyilvánosságnak szánta elemzését, amelyet a fény ünnepe, a hindu díváli alkalmából adott fogadáson fejtett ki, ám valaki – vélhetően okostelefonnal – rögzítette a beszélgetést, és nyilvánosságra hozta.
    
Biden őszinte szavait szerint pártja és Hillary Clinton elnökjelölt azért szenvedett helyenként nagyarányú vereségeket, mert kollektívan „elnézett a szavazóbázisa feje fölött”, és egész egyszerűen nem vett tudomást a vidéki Amerikáról, a munkásrétegekről és általában a dolgozó amerikaiakról.
    
„Rengeteg keményen dolgozó amerikait veszítettünk el, akik olyan vidékeken, településeken élnek, amelyekre egyáltalán nem is figyeltünk oda. Barack Obama megnyerte magának ezeket az embereket. Ezek a választók nem rasszisták. De ezúttal nem szavaztak a demokratákra” – fogalmazott a leköszönő alelnök. 
    
Álláspontjának nyilvánosságra kerülése azért is fontos, mert az amerikai sajtó jó része változatlanul gyakran rasszistáknak minősíti a Donald Trumpra és a republikánusokra szavazókat. 
    
Joe Biden kifejtette, hogy a globalizáció alapvetően megváltoztatta ezeknek a választóknak a gazdasági lehetőségeit, életkilátásait, közülük is elsősorban a fehér férfi munkásokéit, akik úgy érzik, hogy a politika magára hagyta őket, nem törődik velük. „A mi életünkben először fordul elő, hogy ennek a rétegnek a várható élettartama is folyamatosan csökken” – tette hozzá, pontosítva, hogy a 40-55 év közötti fehér férfiakról beszél. Az ő körükben a legmagasabb az öngyilkosságok száma is az Egyesült Államokban. „Pedig emlékeznünk kellene rá, hogy valamikor ők a mi szavazóink voltak” – hangsúlyozta a demokrata párti alelnök.
    
A választási kudarc óta más demokraták is egymás után ostorozzák saját pártjukat. Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata frakciójának új vezetője szerint például ilyen nagy vereségekről nem lehet nem tudomást venni, el kell gondolkodni rajta, le kell vonni a konzekvenciákat. Bernie Sanders vermonti szenátor – aki ugyan a demokrata frakció tíztagú kollektív vezetésének tagja lett, de változatlanul nem lép be a pártba, hanem független marad – teljesen új irányvonalat követelt a Demokrata Párttól: egy csütörtöki tanácskozáson arról beszélt, hogy az országban mindenütt a republikánusok kerültek többségbe, a demokraták nemcsak a Fehér Házat veszítették el, hanem az egyes szövetségi államok törvényhozásában is kisebbségben vannak, és a kormányzók kétharmadát is a Republikánus Párt „adja”. Sanders felhívta arra is a figyelmet, hogy a demokratáknak most nem az a dolguk, hogy „foggal-körömmel Trump ellen harcoljanak, hanem meg kell találniuk a hangot az új elnökkel”. 
    
Brian Schatz, Hawaii szenátora újságíróknak azt fejtegette, hogy „az emberek nem hittek nekünk”, az ohiói Tim Ryan képviselő pedig azt mondta a Demokrata Párt belső válságáról: „a dolgok nem mehetnek így tovább, vagyis nem folytatódhat az eddigi gyakorlat”. A 43 éves ohiói politikus be is jelentette, hogy indul a demokraták képviselőcsoportjának vezetéséért, mert szerinte a frakciót 14 éve vezető Nancy Pelosi „a múlt embere”. S hangsúlyozta: „a jelenlegi frakcióvezetéssel a demokraták képviselőcsoportja nagyon kicsire zsugorodott, 1929 óta nem volt ilyen arányú kisebbségben”.

(MTI)