Aki még nem használt, az biztos látott már Dove termékeket az üzletek polcain vagy a tévéreklámokban. A márka most új kampányba kezdett, amellyel “újradefiniálják”, milyen is a jó anya. A kampány első reklámjában van egy anya, akit annyira újradefiniáltak, hogy ő nem is anya.

Képernyőfotó: youtube, dove us

A múlt héten a márka amerikai YouTube-csatornáján közzétett reklám leírása a következő: “Ismerkedjenek meg néhány #ValódiAnyával, akiknek változatos nevelési stílusa szétrobbantja az anyasággal kapcsolatos sztereotípiákat és bizonyítja, hogy manapság nem léteznek arra vonatkozó szabályok, hogyan kell szülőnek lenni. Kezdve Cassidy-vel, aki gyermekét egy marhafarmon neveli, egészen Elise-ig, aki breaktánc-összecsapásokra hordja a lányát – rendkívüli módon inspirálnak minket az ország minden részén élő anyák!”.

Azért abban nehéz egyetértenünk a Dove minden bizonnyal végtelenül haladó szellemiségű marketingszakembereivel, hogy ne léteznének szabályok a szülői léttel kapcsolatban. Példának okáért azt gondoljuk, továbbra sem illik egy gyereket nem etetni vagy éjszakára bezárni a tyúkólba.

Másrészt azt viszont nem tartjuk különlegesen szokatlannak – utalva ezzel a bevezetőjükre -, hogy vannak gyerekek, akik farmon nőnek fel, másoknak meg szeret táncolni az anyukájuk.

Persze a bevezetőben arra nem készítik fel a nagyérdeműt, ami a videó 37. másodpercénél jön velünk szembe. 

Hirtelen megjelenik ugyanis Shea, akinek az a foglalkozása, hogy “végzős hallgató” (van néhány tippünk arra nézve, melyik társadalomtudományi szakon készül diplomázni). 
Shea egy kifejezetten szép nappaliban ücsörög a partnerével (nem merjük feltételezni, hogy a felesége lenne, hiszen az olyan avítt gondolkodásra utalna) és vidáman eteti cumisüvegből ifjabb Shea-t (akinek pedig a nemét nem merjük megsaccolni, manapság már úgyis ő dönt majd arról, melyik genderhez akar tartozni).

Shea-ről első látásra azt gondolhatnánk, hogy egy férfias nő, de aztán rájövünk, mivel Shea maga árulja el: ő bizony az apuka. 
Aki anyaként definiálja magát.

Mondja is ez a Shea személy, hogy az emberek gyakran csodálkoznak és azt kérdezik: “Hogy érted azt, hogy te vagy az anyuka?”. 
A probléma pedig nyilván ezekkel az értetlenkedő emberekkel van.
Akik nem bírják felfogni, hogy csak azért, mert az ő spermiuma termékenyítette meg a párja petesejtjét, attól ő még lehet az anya.
Vagy anyaszemély.

Később Shea megjegyzi: “Nem csak egy megfelelő módszer létezik”. Tudnillik a gyermeknevelésre.
Ezzel még együtt is tudnánk érteni.
Csak azzal nem, hogy az apukából anyukát lehet varázsolni pusztán azért, mert ő annak érzi magát.

-SVÁ-