A dolog apropója, hogy az orvosi újság olvasói panaszkodni kezdtek, miszerint nem tudják megosztani Facebook oldalukról a British Medical Journal egyik közleményét – írja az Index. Az olvasók többek között arról is beszámoltak, hogy a közösségi oldal különböző címkékkel illette az orvosi újság cikkét, mint például „félrevezető” vagy „csak részben igaz”.

Hirdetés

Ezen természetesen felháborodott a British Medical Journal főszerkesztője, Kamran Abbasi is, és 

nyílt levelében pontatlannak, felelőtlennek és inkompetensnek nevezte a Facebook cenzorait.

A pontossághoz hozzátartozik, hogy elvileg a Facebook nem közvetlenül végzi a cenzorálási tevékenységet, hanem egy tőlük elviekben független ügynökségre bízza ezt, természetesen fizetség ellenében. Az ügynökség neve Lead Stories, akik saját bemutatkozásuk szerint önállóan döntenek arról, hogy mely bejegyzéseket címkéznek félrevezetőnek, vagy tiltanak le.

A botrányhoz az is adalék, hogy a Lead Stories egyszerűen egy blogoldalnak nevezte az egyébként az orvosi szakmában széleskörűen és régóta rendkívül elismert British Medical Journal-t. 

Korábban írtuk

a tudományos, szélesebb értelemben vett szakma, de az orvostudomány ezen belül is úgymond „beárazza” a szakmai folyóiratokat, és nem csak szubjektív alapon.

A teljes cikk elolvasható az Index oldalán, IDE kattintva!