Hirdetés

– Nemrég jelent meg magyarul is a dél-afrikai búr gazdákkal szemben elkövetett gyilkosságokról szóló könyve. Miért került sor a magyar kiadásra?

– 2021-ben több afrikáner szervezet Budapestre látogatott, hogy baráti kapcsolatokat építsen a magyarokkal. Ráébredtünk, a két nemzet, az afrikánerek vagy búrok és a magyarok között milyen sok hasonlóság van. Megalapítottuk a Magyar–Dél-afrikai Baráti Társaságot (HSAFA) azzal a céllal, hogy elősegítsük a két nemzet közötti együttműködést. Dél-Afrikában az afrikánereket érintő egyik legégetőbb gond a farmgyilkosságok kérdése. Magyar barátaink úgy vélik, fontos, hogy erről a problémáról minél többen értesüljenek. A Magyar Demokrata kiadója pedig vállalkozott a könyv megjelentetésére.

– Reményei szerint milyen üzenetet kapnak majd a magyar olvasók a kötettől?

– Remélem, hogy a magyarok a remény üzenetét olvassák ki a könyvből. Vagyis azt, hogy megértik a dél-afrikai válság mélységét, de mindeközben azt is, hogy az afrikáner népet ez nem győzte le. Válaszolunk rá, és a körülményeink ellenére és azok miatt is egy szebb jövőben bízunk. Remélem, hogy a dél-afrikai földtulajdonlásról szóló fejezet a magyaroknak is bepillantást enged az afrikánerek történelmébe, abba, hogyan jött létre a közösségünk, és mennyi minden történt a múltunkban, amivel a magyarok azonosulni tudnának. Ez egy jó alap, amelyre építve erősíthetjük barátságunkat.

Korábban írtuk

– Ön az AfriForum nevű szervezetnél dolgozik, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dél-afrikai farmgyilkosságokra. Milyen fontosabb eredményeket sikerült elérnie az AfriForumnak a könyv megírása óta?

– Az AfriForum nemcsak az afrikai kontinens, hanem az egész déli félteke legnagyobb polgárjogi szerveződésévé nőtte ki magát. Jelenleg több mint 300 ezren vagyunk, ezek az emberek tagsági díjat is fizetnek, vagyis 300 ezer valóban aktív tagról van szó, nem csupán olyanokról, akik egyszer aláírtak egy petíciót. Az AfriForum több tucat bírósági ügyet nyert meg Dél-Afrikában. Dél-Afrika-szerte mintegy százhatvan közösségi biztonsági struktúrából álló hálózatunk van, amelyben több mint tízezer ember vesz részt. Globális kampányainknak köszönhetően gyakorlatilag az összes nagy nemzetközi hírcsatorna beszámolt már rólunk. A közösségi médiában is nagyon aktívak vagyunk. A hagyományos afrikai közösségekkel való együttműködésünk és az afrikai vezetőkkel aláírt barátsági megállapodásaink is mérföldkőnek tekinthetők. Bár elsősorban az afrikáner népre összpontosítunk, egyben a békés egymás mellett élés, a kölcsönös elismerés és tisztelet elősegítésén dolgozunk.

– Említette, hogy már megalakult a Magyar–Dél-afrikai Baráti Társaság (HSAFA) is. Mi vonzotta önt Magyarországra, és melyek a szervezet fő céljai?

– Különösen érdekelt bennünket az az elkötelezettség, amellyel Magyarország kiáll az elveiért, és a magyaroknak az az elszántsága, amellyel meg akarják őrizni saját kultúrájukat, és nem akarják, hogy mások diktáljanak nekik. Afrikánerként mélyen együtt tudunk mindezzel érezni. A HSAFA célja az afrikánerek, vagyis a búrok és a magyarok közötti barátság és együttműködés elősegítése, a két nép közötti kapcsolatok erősítése, egymás kultúrájának megismerése és az üzleti kapcsolatok kiépítése. Mindebbe beletartozik az afrikánerek és a magyarok közötti jobb megértés előmozdítása, fókuszban a mai és múltbéli küzdelmekkel, hogy ezekben segíteni tudjuk egymást.

– Melyek az AfriForum főbb tervei a közeljövőben?

Tüntetés a farmgyilkosságok ellen

– Mostanra már egyértelmű, hogy a dél-afrikai politikai rendszer megbukott; nem tartható fenn, mert különböző nyelvű, kultúrájú, hagyományú vagy akár a valláshoz különböző módon viszonyuló, rendkívül sokszínű népek felett akar uralkodni olyan módon, hogy mindannyiunkból egyetlen új nemzetet gyúr – „egyesülve sokféleségünkben”, ahogy mondani szokták. A probléma ezzel az, hogy ez egyáltalán nem sokszínűség, hanem éppen ellenkezőleg: homogenizáció. Öngyilkosságot kell elkövetnünk természetes identitásunkkal szemben, hogy aztán egyetlen nagy, mesterséges identitásba olvadjunk bele. Gyakorlatilag arra kényszerítenek bennünket, hogy többé ne afrikánerek, hanem dél-afrikaiak legyünk. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy a magyarok ne magyarok legyenek, hanem európaiak. Nem csupán arról van szó, hogy mi ezzel nem értünk egyet, hanem arról, hogy ez a társadalmi szerveződés már megbukott, méghozzá látványosan. Ezért az AfriForum legfontosabb terve a jövőre nézve az, hogy a dél-afrikai népek autonómiáját előmozdítsa.

– Hogyan tudnak a magyarok segíteni?

– Először is fontos, hogy tudomást szerezzenek a dél-afrikai válságról. Elő kell segítenünk egymás megismerését és az érdeklődést egymás kultúrája és küzdelmei iránt. Már az is sokat jelent, ha beszélnek Dél-Afrikáról. Különböző magyar agytrösztökkel, oktatási intézményekkel és kormányzati képviselőkkel tárgyaltunk már arról, hogyan tudnak a magyarok segíteni felhívni a figyelmet arra, ami Dél-Afrikában történik. A legfontosabb számunkra továbbra is az, hogy nem dőlhetünk hátra és nem siránkozhatunk azon, ami velünk történik, hanem aktívan kell tennünk valamit a megoldásért. Elsősorban nekünk, afrikánereknek kell a saját problémáink ellen tenni, ahogyan a magyaroknak is elsősorban az a kötelességük, hogy kezdjenek valamit a saját problémáikkal. Mindeközben azonban együttműködhetünk, vihetjük egymás hírét és segíthetjük egymást, amiben csak lehet. A mindennapokban az üzleti kapcsolatok építése és egymás kultúrájának megismerése már rendkívül stabil kiindulópont lehet.

Nem az a kérdés, el kell-e menekülniük, hanem az, hogy mikor – Dubula iBhunu!

Ma már nincs a világnak olyan sarka, amelynek történései ne volnának hatással a mi életünkre is. Ha Tajvanon csökken a félvezetők gyártása, ha Kuvaitban nő az olajkitermelés, ha Ukrajnában betiltják az orosz nyelvű újságokat, ha Kínában elszabadul egy vírus vagy Brazíliában visszaesik a fakitermelés, napok múlva akár a magyarországi burgonyaárak is megváltozhatnak.

Ugyanígy személy szerint érint minket is, hogy a dél-afrikai élelmiszer-termelés zömét adó farmok búr tulajdonosai folytathatják-e munkájukat a maguk és az országuk hasznára, vagy a Dél-afrikai Köztársaság is rátér arra az útra, amelyen a szomszédos Zimbabwe jár, ahol a fehér farmerek elüldözése után összeomlott a hazai élelmiszer-termelés, és Zimbabwét nemzetközi segélyekkel kell élelmezni.

A közel kétmillió főt számláló dél-afrikai búrok zömükben a XVII. században érkezett holland telepesek leszármazottai, saját nyelvük a hollandból önállósodott afrikaans, fő foglalkozásuk a farmgazdálkodás, amelyet világszínvonalon gyakorolnak – ha hagyják őket. Az utóbbi két évtizedben azonban a mi számunka alig elképzelhető, gyilkosságokig menő nyomás alatt próbálják megőrizni az életlehetőségeiket. Dél-Afrikában az 1994-es rendszerváltás óta az egyébként nagyrészt szintén bevándorló fekete lakosság idegenként tekint a fehér búrokra. A kormány egyértelműen arra törekszik, hogy a búrok nagy kiterjedésű farmjait valamilyen formában elvegye, akár azon az áron is, hogy a búr gazdák képviselte szakmai tudás elvész, és a farmok leromlanak.

Ennek a hol enyhébb, hol intenzívebb politikai nyomásnak egyik szörnyű velejárója az úgynevezett farmgyilkosságok szakadatlan sorozata. Ernst Roets, a dél-afrikai búrokat tömörítő AfriForum munkatársa megrázó könyvben dolgozta föl az elmúlt évtizedek farmgyilkosságait, valamint a farmerek harcát azért, hogy a kormány politikai indíttatásúnak ismerje el e bűntetteket, és ilyenként lépjen föl ellenük. Roets kötete hiteles források százait felhasználva, hatalmas jegyzetapparátussal bizonyítja, hogy e gyilkosságok mögött politikai támogatás rejlik. A gyilkosságokat az esetek száz százalékában feketék követik el fehér farmerek ellen, miközben olykor a farmerek fekete segítői is áldozatul esnek. A bűntények mögött ismételten kimutatható a rasszista indíték, a fehérek elleni gyűlölet. Ami nem csoda, ha tudjuk, hogy a dél-afrikai fekete polgárjogi mozgalom egyik dalának legtöbbet ismételt sora így szól: dublula iBhunu!, ami magyarul azt jelenti, Lődd le a búrt!

Megrázó olvasmány ez a kötet, hiszen a rettenetes valóságot írja le, túlélő szemtanúkat éppúgy megszólaltatva, mint politikusokat és társadalomkutatókat. A legdöbbenetesebb az az értelmetlen brutalitás, ami a gyilkosságok egy jelentős részét jellemzi. Nem kevésbé megdöbbentő a közöny sem, amelyet időről időre a hivatalosság tanúsít. És még ha csak közönyről volna szó! A kötetből azonban kiderül, hogy a hivatalosság olykor egyenesen cinkosa a bűnösöknek, ha mással nem, hát azzal mindenképpen, hogy tűri a gyűlöletbeszédet, a lakosság búrok ellen hergelését.

Roets kötetének mégsem az a célja, hogy a sokszínű Dél-Afrika lakosai között etnikai feszültséget szítson. Ellenkezőleg, azt szeretné elérni, hogy a búrok, akik háromszáz éve hazájukként tekintenek Afrika ezen régiójára, békében dolgozhassanak tovább az egész ország javára. Ha az olvasóban kétségek támadnak e cél elérhetőségét illetően, az nem a búrok hibája. Ahogy egy a térség ismerője mondta nemrég: nem az a kérdés, hogy el kell-e menekülniük a búroknak hazájukból, hanem az, hogy mikor. És hová meneküljenek, hol fogadják be a mezőgazdasági termelés nagymestereit? ν

Bencsik Gábor

Ernst Roets: Dubula iBhunu! Lődd le a búrt! Budapest, 378 oldal, 4500 Ft