A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer hétfőn kitartott amellett, hogy Donald Trumpot és munkatársait a korábbi elnök, a demokrata párti Barack Obama a választási kampány idején lehallgattatta.

Szokásos napi sajtóértekezletén Spicer a többi között azt hangsúlyozta, hogy „semmi sem változott”, vagyis Donald Trump változatlanul úgy gondolja, hogy Obama korábbi elnök lehallgattatta őt és a kampánycsapatát.

A sajtóértekezletet Spicer akkor tartotta, amikor James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója Mike Rogers admirálissal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével együtt még a több mint hatórás kongresszusi meghallgatáson vett részt, és azt erősítették meg, hogy sem az FBI, sem az igazságügyi minisztérium nem talált bizonyítékokat a lehallgatásra. Rogers leszögezte, az amerikai hírszerzés nem kérte fel a brit elektronikus figyelő szolgálatot arra, hogy az ő eszközeikkel hallgassák le Trumpot.

Sean Spicer azzal reagált a kongresszusi meghallgatás első napján elhangzottakra: „még rengeteg információ vár megvitatásra”.

A képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán mind az FBI igazgatója, mind az NSA vezetője beszámolt arról a vizsgálatról is, amely Donald Trump és kampánycsapata Oroszországhoz fűződő esetleges kapcsolatait térképezi fel. Az FBI igazgatója először beszélt nyilvánosan arról, hogy vizsgálat folyik az ügyben, ám a vizsgálat érdekeire és a titkosított információkra hivatkozva, kevés konkrétumot mondott. Mindenesetre szóba került – mások mellett – például Paul Manafort, Trump első kampánymenedzsere neve is, mint akinek vélekedések szerint kiváló kapcsolatai voltak Moszkva-barát ukrán politikusokkal. James Comey nem kívánta a konkrét esetet kommentálni, Spicer szóvivő azonban fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Manafort csak rövid ideig vett részt Donald Trump kampányában, és a szerepe „nagyon korlátozott” volt.

Trump hétfőn a meghallgatásnak csak az Oroszországra vonatkozó részleteire reagált Twitter-bejegyzésben, a lehallgatásról mondottakat illetően néma maradt. „James Clapper és mások kijelentették, hogy az elnök nem játszott össze Oroszországgal. Az erről szóló történet álhír, és ezt mindenki tudja” – írta egyik bejegyzésében az elnök.

Clapper az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) korábbi igazgatója volt.

Donald Trump hétfőn még egy Twitter-bejegyzésben tért vissza az oroszországi kapcsolatokat firtató meghallgatásra, és leszögezte: az ügyet a demokraták találták ki, és azért „nyomatják”, hogy eltereljék a figyelmet a „rémes” kampányukról.

„Az elektori kollégiumban nagy előnyöm volt, ők pedig vesztettek” – igyekezett hangsúlyozni Trump, akinek a tavaly novemberi elnökválasztáson nem sikerült megszereznie a leadott voksok abszolút többségét, de több elektori szavazatot szerzett, s így ő nyerte a választást.

Nincs bizonyíték arra, hogy Donald Trumpot és kampánycsapatát a tavalyi elnökválasztási kampány idején Barack Obama volt elnök lehallgattatta – jelentette ki James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója hétfőn a kongresszus hírszerzési bizottsága előtt.

 James Comey azt viszont megerősítette, hogy valóban folyik nyomozás a Donald Trump kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokról, netán együttműködésről. Ez az első eset, hogy az FBI igazgatója nyilvánosan beszélt a nyomozás tényéről.

Comey a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével, Mike Rogers admirálissal együtt jelent meg kongresszusi bizottság előtt, hogy beszámoljanak egyrészt a vélelmezett orosz kapcsolatokról, másrészt pedig Trump elnöknek a lehallgatásáról tett állítása ügyében folyó vizsgálatokról.

Comey leszögezte: sem az FBI-nak, sem az igazságügyi minisztériumnak nincs bizonyítéka Trump elnök március 4-én nyilvánosságra hozott állítására, miszerint Obama elnök lehallgattatta őt és kampánycsapatát. „Az elnök Twitter-bejegyzései iránti minden tiszteletem mellett kijelentem, nincs olyan információm, amely alátámasztaná azon Twitter-bejegyzéseit, hogy az előző kormányzat lehallgatást rendelt volna el ellene” – fogalmazott James Comey.

Mike Rogers, az NSA vezetője pedig elmondta: megalapozatlan volt az az állítás, hogy az amerikai hírszerzés a brit elektronikus figyelő szolgálat (GCHQ) segítségével hallgatta volna le Trumpot. Ezt egyébként a múlt héten a brit hírszerző ügynökség szóvivője már cáfolta.

Az FBI igazgatója közölte, hogy tavaly július óta folyik vizsgálat Donald Trump kampánycsapata és Oroszország kapcsolatairól, ám érdemben nem válaszolt a meghallgatáson felvetett kérdésekre. Ezek azt firtatták, hogy például Trump volt kampánymendzserének, Paul Manafortnak voltak-e kapcsolatai oroszbarát ukrán politikusokkal, illetve Roger Stone tanácsadónak – aki régóta tanácsadója Donald Trumpnak – voltak-e kapcsolatai a Demokrata Párt Országos Bizottsága számítógépes rendszerét feltörő hackerekkel. James Comey valamennyi konkrét kérdésre azzal válaszolt: nem kommentálja azokat. „Amerikai állampolgárra vonatkozó egyetlen kérdésre sem akarok válaszolni” – szögezte le. Azt viszont megerősítette, hogy véleménye szerint Moszkva „egyértelműen Donald Trump elnökségét preferálta”, valamint hogy „Putyin annyira gyűlölte Hillary Clinton külügyminisztert, hogy egyértelműen előnyben részesítette azt, aki vetélytársaként indult”. Az FBI vezetője azt hangoztatta, hogy Moszkva közvetítőkön keresztül állt kapcsolatban a WikiLeaks kiszivárogtató portállal.

James Comey Adam Schiff demokrata párti képviselő kérdésére válaszolva kitért arra is, hogy az FBI információi szerint az oroszok „több Brexitet”, vagyis több tagállam Európai Unióból történő kilépését szeretnék látni.

MTI