Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka (illusztráció)
Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt fogadja Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Varsóban 2020. szeptember 9-én.
Hirdetés

Cihanouszkaja a Telegram-csatornáján tette közzé kifejezetten Oroszországnak szánt ötperces üzenetét.

A tüntetéssorozat „egyetlen szakaszában sem volt Oroszország elleni harc, és meggyőződésem, hogy soha nem is lesz az” – szögezte le Cihanouszkaja.

Felhívta Moszkvát, hogy ne higgyen és ne engedjen a propagandát sulykoló sajtóbeszámolóknak és politikusoknak, akik árthatnak az orosz és fehérorosz nép kapcsolatának. Oroszország és Fehéroroszország népei mindig is jó szomszédok és közeli barátok voltak, és azok is maradnak – írta.

„A fehéroroszok a legbarátibb viszonyra törekszenek minden szomszéddal, hazájuk szuverenitásának megőrzése mellett” – üzente az ellenzéki vezető, és elismerését fejezte ki azoknak az oroszoknak, akik támogatják a fehérorosz nép harcát a szabadságért.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban saját magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Cihanouszkaját közvetlenül a választás után arra kényszerítették, hogy Litvániába távozzon, és azóta ott tartózkodik.

A hatalom a jelek szerint most egyenként távolítja el az országból az ellenzék által alakított Koordinációs Tanács tagjait. Szombat hajnal óta a Tanács három tagját fogták el és toloncolták ki Lengyelországba vagy Ukrajnába. A szintén ellenzéki Marija Kalesznyikavát is Ukrajnába akarták kizsuppolni kedd hajnalban, de ő szembeszegült, a határátkelőnél összetépte az útlevelét, ezért őrizetbe vették. Szerdán egy újabb fehérorosz ellenzéki vezető, Makszim Znak elhurcolásáról számolt be Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábja.

Korábban írtuk