Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda
A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében egy bukaresti utcát fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottak 2020. március 31-én.
Hirdetés

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerda esti jelentése szerint 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a fővárosi Matei Bals járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje bizonyult pozitívnak.

A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett észak-kelet-romániai Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg. A kritikus helyzetben a kórház nemrég megbízott ideiglenes vezetői is lemondtak, ezért csütörtökön Nelu Tataru egészségügyi miniszter is a helyszínre utazott, Klaus Iohannis államfő pedig távértekezletet hívott össze, hogy megoldást keressenek a válságra.

Csütörtök kora délutánig az előző napi 85-ről 94-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Külföldön csütörtökig 25 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

Romániában csütörtök kora délutánig 2738-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 278-ra emelkedett az előző napi 215-ről, nem sokkal haladva meg az utóbbi hétre jellemző napi 240-es átlagot.

Romániában naponta 1500-2000 embert tesztelnek. A diagnosztizált betegek közül 78-at ápolnak intenzív osztályon, az első fertőzés megjelenése óta pedig 267 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Csütörtökön tett közzé a GCS először megyei bontást az igazolt fertőzésekről. A legtöbb, 701 fertőzést Suceava megyében tartják számon, amelyet a kétmilliós Bukarest követ 505 fertőzöttel. Több mint száz fertőzöttről tudnak a moldvai Brassó (117), valamint Constanta (111), Arad (110), Neamt (107) és Kolozs (105) megyében. Továbbra is Hargita megye az egyetlen Romániában, ahol egyetlen fertőzöttről sem tudnak.

FRISSÍTÉS
A székelyföldi Hargita megyében is megjelent a koronavírus, egy Franciaországból visszatért személynél mutatták ki csütörtökön – közölte honlapján a prefektus hivatala.
A csütörtök déli országos összesítésbe Hargita megye még diagnosztizált esetek nélkül került be, pár órával később adott hírt a prefektusi hivatal sajtóosztálya az első esetről. Amint közölte: a fertőzött személy március 23-án tért vissza az országba, és lakhelyi elkülönítésben tartózkodott. Szerdán vették tőle a mintát, melyben csütörtökön kimutatták a SARS-CoV-2 kórokozót. A közlemény szerint a fertőzött személyt beutalták a székelyudvarhelyi városi kórházba.
Tar Gyöngyi, Hargita megyei tisztifőorvos az MTI-nek elmondta: a fertőzött személy több családtagjával együtt jött haza Franciaországból. A családtagjai továbbra is el vannak különítve. Hozzátette: folyamatban van a járványtani vizsgálat annak a megállapítására, hogy az illető kivel került kapcsolatba az elmúlt időszakban.
Az Uh.ro székelyudvarhelyi hírportál csütörtökön azt közölte, hogy a férfira azután terelődött a fertőzöttség gyanúja, hogy szerdán meghalt az édesapja.
Romániában március 21. óta csütörtökön közölték először hivatalosan a fertőzések megyei bontását. A sajtót azonban élénken foglalkoztatta, hogy immár öt napja Hargita megye volt az egyedüli az ország 41 megyéje közül, amelyikben nem regisztráltak egyetlen fertőzöttet sem.
Tar Gyöngyi tisztifőorvos az MTI-nek hétfőn adott nyilatkozatában azzal magyarázta a különös helyzetet, hogy a 85 százalékban magyarok által lakott székelyföldi megyébe nem azokból a dél-európai országokból tértek vissza a vendégmunkások, amelyeket legjobban sújtott a járvány. A székelyek ugyanis elsősorban Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Svédországban, Dániában és az Egyesült Királyságban vállaltak munkát. Azt is hozzátette, hogy a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság úgy szervezte meg a védekezést, hogy elkerülje a járványgócok kialakulását. Míg más megyékben karanténba vont személyek százait helyezték el egy-egy szállodában, addig Hargita megyében nem alakítottak ki nagy karanténközpontokat. Az embereket kettesével, hármasával szórták szét vesztegzárrá alakított települési vendégszobákba, vendégházakba. Így ha kiderülne is, hogy valaki megfertőződött, alig tud továbbterjedni a kór.

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem 1300 otthoni elkülönítésre kötelezett embert helyeztek már hatósági karanténba, 50 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök eddig 271 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén.

A kijárási korlátozások megsértése miatt újabb 7385 embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában. Romániában jelenleg több mint 15 ezer embert tartanak hatósági karanténban, 115 ezret otthoni elkülönítésben.